Guadalajara

Mexico / Jalisco / Guadalajara /
 stad, capital city of state/province/region (en), draw only border (en)

Guadalajara är huvudstad och största stad i den mexikanska staten Jalisco och det är den näst mest befolkade staden i Mexiko.
Staden är belägen i den centrala regionen av staten och i västra Stillahavsområdet av Mexiko. Med en befolkning på 1.579.174.
De Guadalajara huvudstadsregionen omfattar sju andra närliggande kommuner och har en befolkning på 4095715 år 2008, vilket gör den till den näst folkrikaste i huvudstadsregionen i Mexiko bakom Mexiko City. Kommunen är den mest tätbefolkade i Mexiko efter Ciudad Nezahualcóyotl i delstaten Mexiko.

Guadalajara är belägen på en höjd av 1600 meter (5200 fot), gynna den med en mild, våren-liknande klimat.

Staden är uppkallad efter den spanska staden Guadalajara, med namnet härstammar från arabiska Wadi-al-Hajara (وادي الحجارة), vilket betyder "Valley of Stones", den bokstavliga översättningen av den iberiska namn (Arriaca), vilket betyder "Stony River ".

Guadalajara är Mexikos näst största stad och en viktig kraft i Mexiko ekonomi, kultur och religion. Det utövar stort inflytande på resten av landet, och har de mest betydelsefulla och ambitiösa infrastrukturprojekt i Mexiko.

Staden har varit värd för flera internationella evenemang, såsom den första Cumbre Iberoamericana 1991, Cumbre América Latina, El Caribe, Unión Europea under 2004, Encuentro Internacional de Promotores y Gestores Culturales 2005 och kommer att vara värdstad för 2011 Panamerican Games. Det var också namngivna amerikanska kulturhuvudstad 2005, Ciudad Educadora (Educator City) under 2006 och första Smart City i Mexiko på grund av användning av teknik under utveckling.

Guadalajara är även känd som Mexiko's Silicon Valley på grund av sitt starka elektronikindustrin, och anses också Mexiko: s högteknologiska kapital på grund av sin ledande ställning inom mjukvara och IT utveckling.

Enligt FDI tidningen, Guadalajara rankas "Staden i framtiden", högre än andra mexikanska städer, och har den näst starkaste ekonomiska potentialen hos alla stora nordamerikanska staden bakom Chicago. Det var också rankade bland de fem mest business-friendly Latin American städer i 2007.
Nearby cities:
Koordinater:   20°39'45"N   103°21'7"W
  •  175 km
  •  176 km
  •  200 km
  •  217 km
Array