Guadalajara

Mexico / Jalisco / Guadalajara /
 mesto, hlavné mesto štát / provincia / regiónu, draw only border (en)

Guadalajara je hlavné a najväčšie mesto mexického štátu Jalisco a je to druhý najviac obývané mesto v Mexiku.
Mesto leží v centrálnej časti štátu a v západnej-tichomorskej oblasti Mexika. S počtom obyvateľov 1.579.174.
Guadalajarského Metropolitan Area zahŕňa sedem ďalších priľahlých obcí a má 4095715 obyvateľov v roku 2008, a tým je druhým najľudnatejším v metropolitnej oblasti v Mexiku, za Mexico City. V obci je najhustejšie osídlených v Mexiku po Ciudad Nezahualcoyotl v štáte Mexiko.

Guadalajara sa nachádza v nadmorskej výške 1600 metrov (5200 ft), ktoré sú prínosom pre jej mierne, jar-ako je klíma.

Mesto je pomenované po španielskom meste Guadalajara, s uvedením mena pochádzajúce z arabčiny Wadi-al-Hajar (وادي الحجارة), čo znamená "doline Stones" doslovným prekladom z Pyrenejského meno (Arriaca), čo znamená "Stony River ".

Mexiko Guadalajara je druhé najväčšie mesto a hlavná sila v mexickej ekonomiky, kultúry a náboženstva. Je vykonávať významný vplyv na zvyšku krajiny, a je najvýznamnejšou a náročné infraštruktúrne projekty v Mexiku.

Mesto má niekoľko medzinárodných podujatiach, ako prvý Cumbre Iberoamericana v roku 1991, sa Cumbre América Latina, El Caribe-Unión Europea v roku 2004, Encuentro Internacional de Promotores y Gestores culturales v roku 2005, a bude hostiteľským mestom v roku 2011 Panamerican hier. Bol tiež pomenovaný americký hlavné mesto kultúry v roku 2005, Ciudad Educadora (vychovávateľ City) v roku 2006 a prvé Smart City v Mexiku a vzhľadom na jeho využívanie technológií vo vývoji.

Guadalajara je tiež známy ako Mexiko v Silicon Valley vďaka svojej silnej elektronický priemysel, a je tiež považovaná za Mexiko je technicky vyspelých kapitálových vďaka svoje prvenstvo v softvéru a informatika rozvoja.

Podľa FDI magazine, Guadalajara patrí "mesto budúcnosti", vyššia ako u iných mexických mestách, a má druhý najsilnejší ekonomický potenciál zo všetkých veľkých miest v Severnej Amerike za Chicago. Bolo tiež hodnotené medzi prvých päť najviac business-priateľské latinskoamerických miest v roku 2007.
Súradnice:   20°39'45"N   103°21'7"W
Array