Guadalajara

Mexico / Jalisco / Guadalajara /
 oraş, capitala de stat / provincie / regiune, desenează doar conturul

Guadalajara este capitala şi cel mai mare oras din statul mexican din Jalisco şi este cel de-al doilea cel mai populat oraş din Mexic.
Oraşul este situat în regiunea centrală a statului, precum şi în zona de vest-Pacific, din Mexic. Cu o populaţie de 1,579,174.
De Guadalajara metropolitane include şapte alte adiacente municipiilor şi are o populatie de 4095715 în 2008, devenind cel de-al doilea cel mai populat în zona metropolitană, în Mexic, în spatele Mexico City. Municipalitatea este cel mai dens populate, în Mexic, după Ciudad Nezahualcóyotl în statul de Mexic.

Guadalajara este situat la o altitudine de 1600 de metri (5200 ft), care favorizează-l cu o uşoară, de primăvară-ca climatice.

Oraşul este numit după spaniolă oraşul Guadalajara, cu numele originar din arabă Wadi-al-Hajara (وادي الحجارة), care inseamna "Valea Stones"; de traducere literală a iberic nume (Arriaca), sensul de "Stony River ".

Guadalajara Mexic este al doilea cel mai mare oraş şi o forţă majoră în Mexic economia, cultura si religie. Acesta exercită o influenţă semnificativă în restul ţării, precum şi a celor mai semnificative şi ambiţioase proiecte de infrastructură în Mexic.

Orasul a gazduit mai multe evenimente internaţionale, cum ar fi prima Cumbre Iberoamericana, în 1991, la Cumbre America Latina, El Caribe-Uniunii Europene în 2004, Encuentro Internacional de Promotores y Gestores Culturales în 2005, şi va fi gazda oraş din 2011 Panamerican Jocuri. Aceasta a fost, de asemenea numit American Capital of Culture, în 2005, Ciudad Educadora (educator City) în 2006 şi primul Smart City, în Mexic din cauza utilizării sale de tehnologie în dezvoltare.

Guadalajara este, de asemenea, cunoscut ca Mexic Silicon Valley datorita puternic industria electronică, şi este, de asemenea, considerate Mexic's high tech de capital din cauza ei de lider în dezvoltarea de software şi informatică.

Potrivit revistei ISD, Guadalajara este cotat "oraş al viitorului", mai mare decât alte oraşe mexicane, precum şi a celui de-al doilea mai puternic potenţial economic major din orice oras din America de Nord în spatele Chicago. A fost de asemenea evaluat printre primele cinci cele mai multe afaceri prietenos oraşe din America Latină, în 2007.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   20°39'45"N   103°21'7"W
  •  175 km
  •  176 km
  •  217 km
Array