Гуадалахара

Mexico / Jalisco / Guadalajara /
 град, столицата на област / провинция / район, чертай само граници

Гуадалахара е столицата и най-голям град на мексиканския състоянието на Jalisco и е втората най-населена град в Мексико.
Градът е разположен в централната област на държавата и в западната-тихоокеанския район на Мексико. С население от 1579174.
Гуадалахарската столичния район включва седем други съседни общини и има население от 4095715 през 2008 г., което прави втората по население в столичния район в Мексико, зад Мексико Сити. Общината е най-гъсто населените в Мексико след Ciudad Nezahualcóyotl в държавата на Мексико.

Гуадалахара е разположен на височина от 1600 метра (5200 фута), тя облагодетелства с лека, пролет-подобен климат.

Градът е кръстен на испанския град Гуадалахара, с произход от името на арабски Уади-ал-Hajara (وادي الحجارة), което означава "Долината на Стоунс", като буквален превод на Иберийския име (Arriaca), което означава "канаристите река ".

Гуадалахара Мексико е вторият по големина град и голяма сила в Мексико, икономиката, културата и религията. Тя упражнява значително влияние върху останалата част на страната, и е най-значимите и амбициозни инфраструктурни проекти в Мексико.

Градът е домакин на няколко международни събития, като например първото Cumbre Iberoamericana през 1991 г., Cumbre Америка Латина, El Caribe-Europea съюз през 2004 г., Encuentro Internacional де Promotores Y Gestores Culturales през 2005 г., и ще бъде домакин град на 2011 Panamerican Игри. Също така беше името на американската столица на културата през 2005 г., Ciudad Educadora (възпитател Сити) през 2006 г. и първото Smart в Мексико Сити, поради използването му в развитието на технологиите.

Гуадалахара е също така известен като Мексико на Силиконовата долина, поради силната си електроника промишленост, а също така смята Мексико на високите технологии капитал поради своето лидерство в софтуера и информатика развитие.

Според ПЧИ списание, Гуадалахара се класира "Градът на бъдещето", по-висок в сравнение с други мексикански градове, и е вторият най-силен икономически потенциал на всички големи северноамерикански град зад Чикаго. Той също беше оценени сред петте най-удобен за бизнес-латиноамериканската градове през 2007 година.
Nearby cities:
Координати:   20°39'45"N   103°21'7"W
  •  175 км
  •  176 км
  •  200 км
  •  217 км
Array