Токио | град, capital city of country (en)

Japan / Tokio / Tokyo /
 град, Невидљив, capital city of country (en)

Токио је главни и највећи град Јапана, град који је заправо састављен од више делова који би се могли сматрати посебним градовима. Токио се састоји од 26 градова, 6 градића и осам села који су се ширењем временом спојили. Простире се на преко 2000 квадратних километара и обухвата два ланца острва која се протежу до 185 километара од центра града. Токио је подељен у 23 општине које имају своје градоначелнике и своју управу. Шири Токио обухвата и четири национална парка.

Нешто више од 12 милиона становника живи у Токиу, док још 20 милона људи сваки дан путује на радно место из околних подручја. Токио је централно место јапанске политике, економије, културе и образовања као и резиденција јапанског цара. У граду је због честих земљотреса законима ограничена висина облакодера а зграда градске владе је највиша у граду. Токио има најсложенији систем јавног превоза на свету.

У дословном смислу Токио на јапанском значи "источна предстоница" а име је добила зато што се стара предстоница Кјото налазила на западу и била је преименована у току 19. века у "Саикио" (Saikyō), што значи "западна предстоница". До 1870. године Токио је био познат под именом "Едо", што је промењено када се царска породица преселила из Кјота.

Google panorama: goo.gl/maps/4UwM5QEtp1apRHsP9
Nearby cities:
Координате:   35°40'3"N   139°44'29"E
  •  271 Km
  •  317 Km
  •  410 Km
Array