Район Хадрут

Мястото е отбелязано за изтриване.

Причината за изтриване е: Не съществува място, маркирано с тези очертания
Ще бъде изтрито за в момента Поискано изтриване от Ilkin85. Вие може да отмените изтриването.
Azerbaijan / Xocavend / Hadrut /
 Качване на снимка

Район Хадрут (азербайджански: Hadrut rayonu, арменски: Հադրութի շրջան) е административна единица в рамките на непризнатата Република Арцах и бившия Нагорно-Карабахски автономен район на бившата Азербайджанска ССР с абсолютно мнозинство от арменското население. Образувано е на 8 август 1930 г. под името Дизак окръг. На 17 септември 1939 г. е преименуван на район Хадрут. От 1933 г. се издава регионалният вестник „Колтнтесакан” (арменски: Կոլտնտեսական), от 1962 г. работи местната редакция на радиопредавания.
С началото на конфликта в Карабах в района на Хадрут се случиха междуетнически сблъсъци.
През май-юни 1991 г. са депортирани 14 арменски села в южната част на региона. Това беше мащабно етническо прочистване, извършено с участието на офицери от ОМОН от Министерството на вътрешните работи на Азербайджанската ССР, вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на СССР и Съветската армия. Наричаше се "Операция пръстен". Първо селата бяха заобиколени от служители на тези структури, след това проверка на къщите, извършена, придружена от грабежи, тормоз и побои, след това хората бяха принудени да подписват изявления за доброволното си желание да напуснат местата си на постоянно пребиваване. Тогава мъжкото население е изгонено в лагери за депортиране. Семействата им също напуснаха домовете си. Бежанци наводниха областния център Хадрут и други градове и села на НКАО и Арменската ССР.
С обявяването на независимостта на Нагорно-Карабахската република след референдум на 2 септември 1991 г., районът Хадрут става част от непризнатата Република Арцах (НКР), въпреки че югът остава под контрола на Азербайджан. Ситуацията се променя през август 1993 г., когато по време на Първата карабахска война не само цялата територия на региона е напълно освободена, но войските на вече независим Азербайджан напускат и съседните райони Лачин, Кубатли, Джебраил и част от Физули. След подписването на Бишкекското мирно споразумение бившият район Джебраил и част от района на Физули са прехвърлени към администрацията на района Хадрут. Град Джабраил става военен град, наречен Мехакаван (на арменски: Մեխակավան), а на град Физули е върнато старото си, преди карягино име: Варанда (на арменски: Վարանդա). Така областта Хадрут се простира до брега на река Аракс и граничи с Иран. Село Арачамух (на арменски: Առաջամուղ) е построено южно от Мехакаван за сметка на арменската диаспора.
През есента на 2020 г., по време на Втората карабахска война, Азербайджан, привличайки всеобхватната военна подкрепа на Турция, която му доставя всякакъв вид военно оборудване, елитни специални части, генерали за ръководене на операции, отряди на терористи наемници от Сирия, Либия и Пакистан, разработиха широкомащабна офанзива, поеха контрола над цялата територия на района Хадрут и редица прилежащи територии.

Единствено в североизточната част на региона остават упорите на арменската съпротива, така нареченият „анклав Хцаберд“: селата Хцаберд (Чайлаккала), Хин Тагер (Коне Таглар), Спитакашен, Арпагетик и редица прилежащи територии . След подписването на споразумението за прекратяване на огъня на 9 ноември 2020 г. и изтеглянето на войските на Република Арцах от района на Лачин, тази арменска задръжка ще бъде практически обградена от азербайджанци (с изключение на тънка ивица земя в източната склон на хребета Карабах). Но на 12 ноември азербайджанските военни, нарушавайки споразумението за прекратяване на огъня, направиха опит да превземат анклава Хцаберд. МО на НКР се обърна за помощ към руските миротворци. На 13 ноември миротворците на Руската федерация поеха контрола над този участък от региона, включвайки го в зоната на отговорност на миротворческия контингент на Руската федерация в Карабах. Но скоро те промениха решението си и напуснаха анклава Хцаберд. Веднага след заминаването си войските на азербайджанско-турската коалиция, имайки колосално военно предимство, обграждат и убиват повечето от защитниците на анклава. Оцелелите са взети в плен. Азербайджанците ги нарекоха "терористи, извършили военна операция след подписването на примирието" и изпратени в Баку за демонстративни съдебни фарсове срещу тях. До момента много от тези хора все още остават в азербайджански плен.
Nearby cities:
Координати:   39°32'42"N   46°53'9"E
  •  61 км
  •  145 км
  •  168 км
  •  178 км
  •  180 км
  •  235 км
  •  251 км
  •  273 км
  •  335 км
  •  344 км
Array