Vinga

Romania / Arad / Vinga /
 town, village

Vinga ((Theresiopolis) - Localitate în judeţul Arad.
„Situată în partea sudică a judeţului Arad, la hotar cu judeţul Timiş, pe DN 69, localitatea Vinga, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, se află la o distanţă de 33 km de municipiul Timişoara şi 25 km de municipiul Arad, oraşul cel mai apropiat. Comuna Vinga se întinde pe o suprafaţă de 12801 ha, din care 11695 ha reprezintă terenul agricol.
În componenţa acestui teritoriu administrativ se regăsesc localităţile: Vinga, Mailat şi Mănăştur.
Din punct de vedere geomorfologic teritoriul comunei este situat în Câmpia piemontană a glacisului subcolinar Vinga, în nivelul Vinga, forma cea mai tipică a Câmpiei înalte Vinga, care are ca limite în nord linia Fântânele-Şagu, în est Câmpul înalt al Seceanilor (ridicat de expansiunea magmatică rămasă încastrată în cuvertura sedimentară pleistocenă), în sud Orţişoara-Corneşti-Pişchia-Murani, iar în vest Mănăştur-Mailat-Variaş.
Relieful prezintă interfluvii uşor ondulate, separate prin văi cu adâncimi diferite, mai adânci în partea estică a teritoriului, unde apare o diferenţă de nivel (între platou şi talvegul văilor) de 30-50 m şi mai puţin adânci în partea vestică, unde diferenţele de nivel sunt de 10-20 m.
Altitudinea zonei este cuprinsă între 120-150 m, iar platourile sunt acoperite cu o serie de microdepresiuni provenite din tasarea luturilor carbonatate şi a loessurilor.
Nearby cities:
Coordinates:   46°0'56"N   21°12'33"E
This article was last modified 17 years ago