Lipova

Romania / Arad / Lipova /
 city, town

Lipova (Hungarian: Lippa, Serbian: Липова, Lipova, German: Lippa, Turkish: Lipva) is a town in Romania, Arad County, located in the Banat region of western Transylvania. It has 11,126 inhabitants.

Muzeul orasenesc Lipova este adapostit intr-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric si de arhitectura - Castelul Misici - si a apartinut omului politic Sever Bocu. Este expusa colectia de arta Eleonora Costescu si Vasile Varga, alcatuita din pictura romaneasca moderna, pictura din scolile italiana, flamanda, engleza, franceza, maghiara, piese de arta decorativa (argintarie, portelan, sticla, mobilier).

Dintre cele 8 sali ale muzeului se remarca in special salonul "rosu" si salonul "galben", ambele avand o tapiserie in culorile amintite. In salonul "rosu" casim un splendid lustru de cristal, ca si soba de portelan in stil rococo.

Sectia de istorie prezinta o seama de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si a oranduirii sclavagiste, provenite din aceste parti. Alte doua sali sunt dedicate evului mediu scotand in evidenta intensa activitate economica a orasului, ca si participarea maselor din aceste parti la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova (1599-1600). Una din sali este repartizata evenimentelor revolutiei de la 1848-1849. Ultimele trei sali cuprind sectia etnografiei, familiarizand vizitatorul cu etnografia si arta populara din Valea Muresului.

Statiunea balneara Lipova situata la 138 m altitudine, in Lunca Muresului, pe valea paraului Sistarovat, in judetul Arad, la 2,5 km sud de Lipova.

Factori terapeutici naturali:
- ape minerale: carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, sodice, magneziene, calcice, hipotone; mineralizare: 1,4-1,8 g/l;

Tratamente:
- bai calde cu apa minerala,
- hidroterapie,
- electroterapie,
- cura interna cu apa minerala.

Boli tratate:
- afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct in stadiul de postconvalescenta, hipertensiune arteriala, arteriopatii periferice cu tulburari trofice discrete, varice),
- afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, forme usoare de colite cronice, tulburari functionale ale intestinului gros),
- afectiuni hepatobiliare (dischinezia biliara, hepatita cronica, tulburari dupa ficat operat, pancreatita cronica, colecistita cronica calculoasa),
- afectiuni respiratorii (nevroze respiratorii, persoane cu frecvente pneumopatii microbiene sau virotice),
- alte afectiuni (boli ale rinichiului si ale cailor urinare, nevroza astenica, afectiuni ginecologice, boli profesionale).

Contraindicatii:
- boli acute,
- hemoragii abundente repetate,
- boli grave ale sangelui (leucemii, anemia pernicioasa etc.),
- parazitoze,
- boli venerice in stadiu contagios,
- boli infectocontagioase,
- tumori maligne,
- stari casectice,
- psihopatii,
- epilepsie,
- sarcina dupa luna a III-a, sarcinile patologice in orice luna, mame in perioada de alaptare;
- narcomaniile, alcoolismul cronic cu tulburari neuro-psihice, toxicomaniile.
Nearby cities:
Coordinates:   46°5'38"N   21°41'12"E
  •  39 km
  •  53 km
  •  83 km
  •  84 km
  •  102 km
  •  129 km
  •  129 km
  •  175 km
  •  180 km
  •  186 km