Cetatea Libida (Ibida) (Slava Rusă)

Romania / Tulcea / Slava Cercheza / Slava Rusă
 antic, sit arheologic, fortificaţie, Imperiul Roman, earthwork (archaeology) (en)

Desfasurata pe o suprafata de 24 de hectare, cetatea este situata la marginea de vest a satului Slava Rusa, pe valea paraului Slava, fiind singura cetate al carei spatiu fortificat este strabatut de un curs de apa si prezinta lucrari de indiguire, canalizare, poduri. In prezent, cetatea este acoperita mai mult de jumatate de satul Slava Rusa.

Cetatea este descrisa pentru prima data de geograful Pamfil Polonic in anul 1897 ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri si trei porti. In anul 1911 Vasile Parvan o identificata de drept Ibida (Polis Ibida).

Situl arheologic este deosebit de complex, cercetarile arheologice desfasurate sporadic au dus la identificarea de vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie. In centrul cetatii s-a descoperit o bazilica cu trei nave si trei abside, 7 niveluri de locuire, la 2,5 km vest de cetate s-a descoperit un complex monastic paleocrestin iar la 2,5 km est de cetate s-a descoperit o asezare getica cu val si sant.

In anul 2001, cercetarile arheologice desfasurate, au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerat ca fiind cea mai importanta descoperire, reprezentand un aparat de aparare si acces in cetate.

www.arheologie-ibida.eu/
www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2002/rapoarte/206.htm
www.icemtl.ro/slava_rusa_ibida.html
www.turismistoric.ro/2015/03/stiati-ca-una-dintre-cele-...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°51'8"N   28°35'29"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani