Vila Stelian Popescu (Balcic)

Bulgaria / Dobric / Balcik / Balcic
 strat istoric  Adaugă categorii

Vila ziaristului Stelian Popescu, directorul cotidianului "Universul" în perioada interbelică.
Arhitect: Henrieta Delavrancea-Gibory, 1936.
În ultima perioadă, vila era înclinată spre partea opusă mării datorită tasării terenului. A fost demolată în 2009, pe locul ei ridicându-se un hotel.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   43°24'20"N   28°9'18"E

Comentarii

  • Director al ziarului "Universul" intre anii 1916-1943, Stelian Popescu a transformat acest ziar intr-unul dintre cele mai citite ziare din perioada interbelica. Ziarist de dreapta, a imprimat aceasta conduita si ziarului, ceea ce i-a atras numeroase adversitati, mai ales din partea ziarelor socil-democrate sau socialiste, de tipul ziarului "Adevarul". A criticat guvernarile din epoca, intrind si in conflict cu regele Carol al II-lea; dar l-a sustinut neconditionat - la inceputul anilor '40 pe maresalul Antonescu. In anul 1935 a constituit "Asociatia directorilor si proprietarilor de ziare", al carui director a fost pina la parasirea ziarului. In anul 1944 a parasit tara, stabilindu-se un timp in Elvetia, apoi a ramas in Spania, unde a murit in anul 1954. In tara, "Tribunalul poporului" l-a condamnat in contumacie, in procesul "ziaristilor nationalisti", pentru pozitia avuta in anii '40. Ziaristul Stelian Popescu a fost de exceptie in istoria presei romanesti, prin intransigenta sa fara de derapajele clasei politice, prin faptul ca intotdeauna a considerat presa ca fiind "singura supapa de siguranta".
  • Vesti proaste: Vila a fost DEMOLATA complet intre vara lui 2008 si primavara lui 2009. Acum pe locul sau se afla un hotel in constructie...
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani