Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Staţiunea balneoclimaterică Săcelu

Romania / Gorj / Sacelu /
 Upload a photo

Staţiune balneoclimaterică Săcelu aşezată între dealuri, pe cursul râului Blahniţa la 9 km de munte.
Localitatea Sacelu este atestata pentru prima data intr-un document din vremea lui Tepes Voda in anul 1480; apare si sub denumirea de Satcel la 8 ianuarie 1613 intr-un hrisov din timpul lui Radu Mihnea, precum si sub denumirea de Secel la 3 aprilie 1644, iar la 1672, intr-un act de vanzare cumparare, apare sub denumirea de Sacel. Inca din 1866 Ministerul de Interne, de care depindea pe atunci si problemele sanitare, o declara statiune balneara. Pe teritoriul comunei, cele mai vechi urme ale locuirii umane dateaza din epocile neolitica si bronzului, constand din topoare si ceramica din piatra, fragmente de rasnite, ceramica. Din epoca geto-dacica s-a descoperit un tezaur monetar datat intre anii 150-70 a Chr. Dar cele mai numeroase marturii, apartin epocii romane.
Localitatea este bogata in izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone si hipertone (cunoscute din anul 1840). Acestea sunt indicate in tratarea afectiunilor reumatismale, a celor posttraumatice, neurologice, s.a. Primele stabilimente balneare au fost construite in anul 1888. Exista si un muzeu etnografic si istoric, amenajat intr-o casa din sec. XVIII. Principalii factori curativi sunt apele minerale (iodurate, bromurate, sodice, clorurate, sulfuroase) utilizate atat in cure interne cat si externe precum si namolul terapeutic din lac. Acestia se utilizeaza in tratarea unor afectiuni reumatismale, ginecologice si asociate, precum si afectiuni ale sistemului nervos central si periferic. Exista si un izvor de apa minerala (denumit Caciulata), care trateaza afectiuni ale stomacului, pancreasului, colonului, etc. In anul 1840, un “boier de neam” pe nume Dumitrache Saceleanu construieste la Sacelu un mic stabiliment. Peste numai sase ani, doctorul Grosu declara acest stabiliment, prin Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, “Statiune balneara”. Stabilimentul avea constructii improvizate din lemn, apa se fierbea in cazane din fonta, pentru imbaiere folosindu-se cazi din lemn.

Acest fragment a fost preluat dintr-un articol , mult mai amplu , de pe site-ul :

www.turismland.ro/statiunea-sacelu-gorj
Nearby cities:
Coordinates:   45°5'58"N   23°32'38"E
This article was last modified 13 years ago