Chennai

India / Tamil Nadu / Madras /
 mesto, capital city of state/province/region (en)

Chennai, prej znan kot Madras. Chennai je glavno mesto indijske države Tamil Nadu. Chennai četrta najbolj naseljena metropolitansko območje in peta najbolj naseljena mesta v Indiji. Nahaja se na Coromandel obali Bengalskega zaliva, Chennai mesto s populacijo 4.340.000, popisu prebivalstva leta 2001 za ozemlje, ki ga Corporation in Chennai Metropolitan prebivalcev povečalo 6.500.000. Urbanega naselja metropolitanskih prebivalstva Chennai ocenjena na več kot 8,2 milijona ljudi.
gospodarstvo • Chennai se je široko industrijsko bazo, avto, računalnik, tehnologije, strojne proizvodnje in zdravstveni sektor. Drugo mesto v največji izvoznik v Indiji programske opreme, informacijske tehnologije (IT) in informacijske tehnologije omogočil storitve (ITES). Velik del indijske avtomobilske industrije temelji na in okoli mesta. Chennai cona prispeva do 39 odstotkov državnega BDP. Chennai predstavlja 60 odstotkov avtomobilov v državi izvoza.
Ime Madras v Chennai iz Madraspattinam in reducirano obliko Chennaipattinam ime, mesto rasla približno Fort St George, ki jo je zgradil British leta 1640. ribiško mestece severno od Fort St George.
Regija okoli Chennai, kjer je služil kot pomembno upravno, vojaško in gospodarsko središče, kot je 1 century.It je dosegla različne južnem Indijskem dinastij, zlasti Pallava, Chera dinastije, Chola je, Pandya, in Vijaynagar mesto Mylapore, ki je zdaj del v Chennai, nekoč pomembno pristanišče Pallavan. Portugalski prišel leta 1522 in zgradili pristanišče imenovano Tome po krščanski apostola, St Thomas, ki verjamejo, da so pridigal na območju med 52 in 70 AD. Leta 1612, Nizozemski se uveljavili v bližini Pulicat, severno od mesta.
26. decembra 2004 je cunami v Indijskem oceanu privezane obali Chennai, ubijanje in stalno spreminjanje obale.
Coordinates:   13°3'9"N   80°11'19"E
Array