Šimkovy sady (Hradec Králové)

Czech Republic / Kralovehradecky / Hradec Kralove / Hradec Králové / Buzulucká
 park, public garden (en), 1935_construction (en)
 Nahrát fotografii

Šimkovy sady v Hradci Králové.
Šimkovy sady jsou založeny na dně labského záplavového území. Jejich jižní hranici tvoří zbytky bývalého opevnění města, zejména ravelin č.9. Viditelná část zbytků špice a části boků tohoto ravelinu je asi čtvrtinou jeho původní velikosti, zbytek plochy je pod terasou a dvorem přilehlých objektů. Zdi jsou cihlové, hrot a horní římsa jsou vytvořeny z pískovcových kvádrů. Vnitřek ravelinu vyplňuje udusaná hlína. Před špicí ravelinu je patrné rameno bývalého vnějšího předsunutého příkopu, jehož svah byl stěnou hliněného valu zvaného koliště nebo také glacis.
Cílem rekonstrukce Šimkových sadů, které prošly v letech 2013 a 2014 celkovou obnovou, bylo mimo jiné vyčistit a odstranit nánosy nekoncepčních, nahodilých a nekvalitních zásahů, které se v minulosti nahromadily, a prakticky znovu vytvořit řadu technických, architektonických a krajinářských prvků, které dělají park skutečným parkem. Tohooto úkolu se tehdy ujal architekt Pavel Zadrobílek.
Především bylo nutné vyřešit zásobování vodou pro jezírko, neboť přeložením Piletického potoka v 70. letech 20. století byla předválečná koncepce parku zmařena. Voda je nově nejen přiváděna, ale i odváděna, z nedalekého Labe právě pomocí bývalého koryta Piletického potoka. K tomu bylo zapotřebí vybudovat podzemní čerpací stanici a položit stovky metrů potrubí.
Dále byl sjednocen a rozčleněn systém cest na dálkové - asfaltové, procházkové - provedené v pískovcové dlažbě a přírodní s mlatovým povrchem.
Přibyla vyhlídková mola s vodními zahradami nad jezírkem, velké dětské hřiště s bludištěm u nově opravené rotundy, zahrada pro slabozraké na pevnostních šancích, zcela nový most a zrekonstuovaný most přes spojovací koryta jezírka, navážka "hvězdice" pro rozhled po parku, a hlavně, množství nových laviček, svítidel a stovky nových stromů.
Šimkovy sady se takto jmenují od roku 1990. Při svém vzniku v roce 1933 to byly Herrmannovy sady, od roku 1945 pak sady Pionýrů neboli Pionýrky.

www.hradeckralove.org/simkovy-sady/os-1645
Nejbližší města:
Souřadnice:   50°12'55"N   15°50'13"E
Tento článek byl naposledy upraven před 8 měsíci