Slezské Předměstí (Hradec Králové)

Czech Republic / Kralovehradecky / Hradec Kralove / Hradec Králové
 town district (en), 1780s construction (en), urban settlement or rural community (en)
 Nahrát fotografii

Slezské předměstí je městská část statutárního města Hradec Králové. Slezské předměstí se nachází na severovýchod od centra města.
První písemná zmínka o této lokalitě pochází z roku 1790, některé části dnešního Slezského předměstí však mají svou historii mnohem starší. Známými historickými částmi Slezského předměstí byla třeba již zaniklé osady Kociánovice na východě nebo Markovice na severu v místech dnešních skladištních a průmyslových oblastí.
Původní vesnice Slezské Podměstí byla vystavěna kolem roku 1790 a byli sem přesídleni někteří obyvatelé bývalého Mýtského podměstí Hradce Králové po rozhodutí vystavět hradeckou pevnost.
V roce 1843 bylo tehdy Slezské podměstí (na Drahách) součástí krajského wěnného města Hradec Králowé a v 60 domech zde žilo 316 obyvatel české národnosti.
V letech 1850 až 1942 bylo Slezské Předměstí samostatnou obcí s obecním úřadem, Součástí hradecké aglomerace je od 1. dubna 1942.
Na území dnešního Slezského předměstí působí dvě komise místní samosprávy. KMS Slezské předměstí - jih a KMS Slezské předměstí - sever.

www.hradeckralove.org/kms-slezske-predmesti-jih/ds-1870
www.hradeckralove.org/kms-slezske-predmesti-sever/ds-24...
Nejbližší města:
Souřadnice:   50°13'11"N   15°52'10"E
Tento článek byl naposledy upraven 2 years ago