Vörös-erdő

Ukraine / Kyyivska / Prypyat /
 erdő, erdészet, radioactive (en), destroyed (en), green area (en)

A Vörös-erdő (eredeti nevén Üröm-erdő - mivel Csernobil nevének jelentése is "fekete üröm") Ukrajnában található, a csernobili atomerőműtől néhány száz méterre nyugatra. Nevét onnan kapta, hogy a csernobili atomkatasztrófa által bekövetkezett radioaktív sugárzás utáni napokban ez az egykor zöld fenyőerdő – szemtanúk elmondása és fényképek tanúsága szerint – vörösesbarna árnyalatúra szineződött. Ez a 30 km-es zóna legszennyezettebb része. A pripjatyi és csernobili lakosok nagy szerencséje, hogy a szél a katasztrófa első napjaiban a radioaktív szennyezőanyagot nem a város, hanem az erdő felé vitte.
1986 nyarán, a katasztrófa-sújtotta környék megtisztításakor az erdő egy részét ledózerolták, a kiirtott fák helyére 1988 és 1990 között újakat ültettek. Csak néhány fát hagytak meg, mementóként. Egyes növényeken különféle elváltozások is megfigyelhetők, például gigantizmus vagy alaki torzulás.
A katasztrófa utáni napokban csupán egy óra eltöltése a Vörös-erdőben elég lett volna ahhoz, hogy az ember halálos sugárdózist kapjon. Manapság már sokkal kisebb a sugárzás, de még mindig nem tanácsos huzamosabb ideig ott-tartózkodni. Mérések és mintavétel alkalmával védőfelszerelés viselete minden esetben kötelező.
Közeli városok:
Koordináták:   51°23'3"N   30°3'28"E