Fosta Fabrică de Bere Griviţa (Luther) (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti / Șoseaua Orhideelor, 46
 fabrică / uzină, loc istoric, draught beer store (en)

Deşi istoria sa începe în anul 1869 planul Papazoglu din 1871 nu consemna începerea activităţilor. Sursele directe totuşi indică faptul că fabrica şi-a început activitatea în 1869 într-o casă mică acoperită cu şindrilă dotată cu un cazan de dimensiuni reduse în care se turnau hameilul şi orzul. În caţiva ani suprafaţa a crescut considerabil precum şi numărul de angajaţi. În nici 20 de ani de la înfiinţare fabrica şi-a dobândit un renume solid furnizând bere chiar şi casei regale şi fiind prima în topul industriei româneşti de profil. Pentru scurt timp fabrica a fost asociată cu numele Bragadiru datorită mariajului dintre cunoscutul industriaş şi fosta soţie al lui Erhard Luther. După naţionalizare s-a numit Griviţa. Iar după revoluţie a continuat să producă bere pentru marci precum Ursus şi Gambrinus. Din motive diverse printre care costul ridicat al transportului apropierea de o zonă rezidenţială şi constructia Pasajului Basarab fabrica şi-a încetat activitatea după anul 2002.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°26'54"N   26°4'3"E

Comentarii

  • update aprilie 2014; au inceput demolarile (se pare ca doar cateva cladiri mai vechi vor ramane in picioare, restul se darama pentru un nou proiect rezidential)
  • au ramas in picioare numai doua cladiri, e drept sunt cele mai importante din fosta fabrica, sper macar astea sa ramana.
  • stie cineva daca e hotarat ce proiect se va face aici?
  • un proiect rezidential, din cate am inteles; nu am mai multe detalii
  • De la calea ferată editată aici (pe teren nu mai există de ani de zile) spre Bd. Dinicu Golescu s-a construit un complex comercial; în decembrie 2015 încă nu era inaugurat.
  • In PUZ se propun atat spatii comerciale si spatii industriale si de depozitare, cat si cladiri de birouri sau locuinte. Nu se intelege prea bine din PUZ (datorita rezolutiei) situatia cladirilor in care a functionat fabrica de bere (posibil patrimoniu, monument etc). Randarile in schimb ne arata mai multe propuneri, in care se vede mai clar ca se vor pastra aceste cladiri (sa speram ca asa va ramane). In momentul de fata centrul comercial e aproape terminat (un Kaufland, pentru ca de ce nu), am facut chiar azi poze pe acolo, dar imediat un inginer/tehnician/om de pe santier mi-a spus ca n-am ce cauta pe acolo, desi nu este un santier imprejmuit si e chiar foarte accesibil. http://www.observatorulurban.ro/un-nou-mare-centru-comercial-pe-amplasamentul-fostei-fabrici-de-bere-luther.html
  • Arata toate comentariile
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani