Fostul Combinat Siderurgic Călărași / Siderca (Călăraşi)

Romania / Calarasi / Călăraşi
 ruine, fabrică / uzină, zonă industrială, loc interesant

Construit între 1976 și 1986; desființat 1998. Demontat bucata cu bucata de firmele căpușă și vândut ca fier vechi:

Combinatul siderurgic din Călărași(1979)

Combinatul siderurgic din Călăraşi, inaugurat în 1979 după ce a fost accesat un credit internaţional de peste 100 de milioane de dolari, a ajuns, azi, o ruină. Fiare contorsionate într-un peisaj APOCALIPTIC

Înălţat pe o suprafaţă de 650 de hectare, acesta a fost cotat, în anii 80, ca unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei în care se producea şină de cale ferată. Platforma siderurgică de pe malul Borcei producea, înainte de anii 90, 200.000 de tone de oţel pe an.

La ridicarea colosului industrial s-a lucrat zi şi noapte, şapte zile pe săptămână. La doar patru ani de la deschidere, Combinatul Siderurgic Călăraşi a devenit cel mai mare producător de şină de cale ferată din sud-estul Europei. Uniunea Sovietică era principalul client. Aici pleca toată producţia, indiferent de cantitate, calitate sau cost. Planul grandios nu se oprea aici. În următorii nouă ani se construiesc oţelăria electrică, laminorul, depozitul de materii prime şi o secţie de îmbogăţire a minereului de fier. Combinatul este legat de Dunăre printr-un canal de 13 kilometri, iar pe malul fluviului i se ridică special un port şi o gară. Şina de cale ferată, principalul produs finit al fabricii, ar fi trebuit să ajungă pe pieţe din Asia, Europa şi chiar în America de Sud.

La Revoluţie, Combinatul era finalizat în proporţie de 90%. Atunci lucrau aici 6500 de oameni, dar planurile erau ca numărul să se dubleze în câţiva ani. Combinatul trebuia să fie încununarea vremurilor de atunci, dar căderea regimului şi economia de piaţă au fost o lecţie dură.



www.capital.ro/articol/siderca-a-ajuns-materie-prima-pe...
www.infonews.ro/article47841.html
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°13'17"N   27°18'0"E

Comentarii

  • Ruinele unui combinat siderurgic care urma sa fie al 3-lea ca marime din S-E Europei. A inghitit miliarde de dolari(degeaba), cand poporul roman suferea de foame si era la cartela.
  • De fapt nu degeaba ,acum acesty combinat putea sa ofere locuri de munca ,iar bugetului local niste bani care cred ca deloc nu ar fi in plus,dar se vede ca mai bine e sa il vindem la fier vechi iar cineva sa se imbogateasca de pe asta ,iar oamenii ce puteau sa lucreze aici sa se duca la Italia.
  • Inaugurat de Nea Nicu in 1976, in prezent o ruina in mijlocul campului...
  • avea canal din Dunăre și port mineralier ... ehe!
  • pacat ca l-au distrus, oricum, cine gandeste putin vede ca de fapt nu e o intamplare acest genocid al Romaniei, au distrus toate sectoarele economiei romanesti dar sa ne limitam la industria siderurgica, au distrus toate combinatele siderurgice, au distrus Hunedoara, Calanul, Resita, Calarasi, Targoviste, Braila, Roman, Iasi, Otelu rosu, etc, toate intreprinderile siderurgice au fost nimicite, au fost taiate si duse la fier vechi, acum distruge Galatiul, au taiat cocseria, o otelarie,... inainte de '89 in Romania se producea 20 milioante tone otel pe an, acum se mai produc 3-4 milioane de otel pe an, si cea mai mare parte o face Galatiul (care apartine unui "investitor strategic", niste indieni care au cumparat jumatate din ramasitele industriale, cealalta jumatate este cumparata de niste rusi),... e clar ca au existat interese interne si externe pentru distrugerea siderurgiei romanesti, s-au realizat investitii in reconstructia unor furnale, a unui laminor la Hunedoara si imediat dupa finalizarea investitiilor a venit ordin de distrugere, la fel s-a intamplat peste tot, s-au bagat bani grei in constructie de sectii ori modernizari si ulterior acestea au fost taiate pentru ca deh, cum ar mai fi facut profit firmele importatoare de produse siderurgice, cum ar mai fi castigat inca o piata de desfacere producatorii straini, cum se face ca cererea la nivel mondial a crescut cu aproximativ 400 milioane tone otel pe an, de la aproximativ 800 milioane tone otel/an la 1,2 miliarde tone otel/an.. cum se face ca inainte de 90 puteam produce si chiar sa avem profit si dupa 90 toate unitatile siderurgice au devenit "nerentabile", "gauri negre", oferta noastra a scazut dramatic, multe unitati siderurgice au disparut de pe fata pamantului, au fost efectiv rase, le-au demolat complet,.. din aceste mari combinate si uzine siderurgice s-au imbogatit multi, au devalizat, au subminat economia nationala, au distrus traditia si istoria producerii si prelucrarii otelului, au distrus viitorul multor zone industriale, au condamnat acele orase la moarte, au alungat tinerii din tara,...
  • Combinatul a ajuns in proprietatea unui anume Constantin Bercaru, frate cu Virgil Bercaru - fost securist responsabil peste Sectorul 1 din Bucuresti, pentru "o vorba buna pusa in 1990 pentru a aproviziona combinatul cu o garnitura de tren cu carbune din Valea Jiului si pe care SIDERCA nu a mai reusit sa o plateasca", asa cum aflam din reportajele de la Pro TV din ciclul de emisiuni "Romania te iubesc". Asa s-au "pus la pamant" mai toate marile combinate din tara dupa "LOVILUTIA" din dec. 1989.
  • La ce mai e bun combinatul în ruine: http://florinsadventours.blogspot.com/2011/12/pasari-si-fabrici.html
  • e bun ptr poze post apocaliptice ,si extragerea fierului vechi ,da si in tarile spalat er mai putea sa refolosesasca cimetul :))
  • Decizia constructiei acestui combinat este luata in iulie 1974, de catre Nicolae Ceausescu, in urma unei vizite facute la Calarasi. Constructia efectiva a combinatului incepe in martie 1976, iar in 1978 incepe echiparea cu utilaje a combinatului, dupa planurile intocmite de IPROMET Bucuresti. In anul 1979 combinatul este inaugurat, aici lucrând atunci cca 6000 de oameni (si se preconiza sa lucreze 15.000 de oameni). Dupa 1980 sunt inaugurate si alte sectii ale combinatului ( otelaria electrica, laminoarele, cocseria in 1986, etc). In 1989, constructia combinatului era terminata in proportie de 90%. La scurt timp dupa 1989 sunt inaugurate furnalele, dar si laminorul de sina CFR (Astfel Romania urma sa renunte in totalitate la importurile de sina de tip greu pentru CFR ). Pentru aprovizionarea combinatului este construita o noua statie CFR (Calarasi Nord) si numeroase cai ferate industriale in incinta combinatului, dar si un canal navigabil cu port industrial.
  • Arata toate comentariile
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 luni