Rafinăria Astra Română (Ploieşti)

Romania / Prahova / Ploiesti / Ploieşti
 industria petrolului, rafinărie de petrol
 Încarcă o fotografie

Înca de la fondarea sa in anul 1880 ca o modesta Fabrica de petrol intr-o suburbie a orasului Ploiesti si pana in prezent Societatea Comerciala Rafinaria “ASTRA ROMANA” S.A. s-a aflat sub semnul unui spirit intreprinzator, al performantelor deosebite. Istoria S.C. Rafinariei “ASTRA ROMANA” S.A. se scrie astfel de 120 de ani cu fapte.

Astfel, in anul 1908, ca urmare a unor vanzari succesive, rafinaria apare in documente ca facand parte din Societatea de extractie ”ASTRA”, societate care la randul ei, dupa mai multe fuziuni se constitue in anul 1910 ca Societatea “ASTRA ROMANA”.

In perioada anilor 1911 – 1947 Rafinaria “ASTRA ROMANA” a apartinut trustului “ROYAL DUTCH SHELL” si de-a lungul acestor 36 ani, dar si a anilor care au urmat, S.C. Rafinaria “ASTRA ROMANA “S.A. s-a extins si a fost dotata cu cele mai moderne utilaje si instalatii pentru tehnica momentului in domeniul petrolier. Astfel, la sfarsitul anilor ’30 capacitatea de prelucrare ajunsese la peste 1,6 milioane tone titei /an.

Desi puternic avariata in timpul primului, dar mai ales in timpul celui de- al doilea razboi mondial, dupa nationalizarea din 1947, instalatiile au fost reconstruite , functionand in anii ce au urmat la o capacitate de 900.000 t. titei / an.

De-a lungul a peste 120 ani de existenta rafinaria si-a modificat si modernizat profilul de mai multe ori odata cu evolutia tehnologiilor pe plan mondial.

Desi pana in anii 1960 rafinaria era recunoscuta atat pe plan intern ca si pe plan international ca un important producator de carburanti si asfalt, la inceputul anilor 1960, pe baza unei cercetari proprii, realizata de specialistii rafinariei, a fost elaborat un program important vizand extinderea rafinariei si fabricarea de produse noi.

Fluxul tehnologic al S.C.Rafinaria “ASTRA ROMANA” S.A.are in prezent doua linii tehnologice principale. Pe prima linie tehnologica se prelucreaza titei indigen si de import cu un continut de sulf redus (max.0,5%) obtinandu-se CARBURANTII. Instalatiile existente pe fluxul tehnologic sunt:

Distilare atmosferica
Compresoare gaze
Rafinarea produselor albe
Fractionarea gazolinei (pentru prelucrarea gazolinei de schela cu continut redus de sulf si clor)
Amestec finisare produse

A doua linie tehnologica prelucreaza titei naftenic selectionat indigen producandu-se ULEIURI. Tehnologiile existente pe acest flux sunt:

Distilare atmosferica si in vid
Solventarea cu furfurol ( 2 instalatii)
Tratarea cu pamant decolorant
Hidrofinarea
Fabrica de hidrogen
Dezasfaltarea cu propan
Rafinarea uleiului de transformator
Instalatia de producere a uleiurilor albe
Amestecare - finisare produse
Instalatia de produs si imbuteliere CO2 industrial

De asemenea, S.C. RAFINARIA “ASTRA ROMANA” S.A. are in dotare necesarul pentru stocarea produselor, incarcarea si descarcarea lor atit pe cale ferata, cit si pe sosele.
Apele industriale si menajere de pe platforma rafinariei sunt colectate si dirijate intr-o statie moderna de epurare cu o capacitate normala de 1400 m3/h.

Procesul de epurare este format din trei trepte:

mecanica
chimica
biologica.

Treapta biologica a fost modernizata in 1996 impreuna cu firma HAFI.
Apele epurate ce parasesc statia se incadreaza in normele legale in vigoare.

In prezent, rafinaria este privatizata integral, pachetul majoritar de actiuni apartinand firmelor KREYTON LIMITED si KALATSE INVESTMENTS DEVELOPMENTS.
RAFINARIA "ASTRA ROMANA" SA PLOIEŞTI
B-dul Petrolului nr. 59 , Ploieşti, cod 100521,
Jud. Prahova, România
Telefon: 0244 577 081
Fax: 0244 575 939
Nr. O.R.C. J29/31/1991; CUI RO1346828

Website: astrarom.ro/
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°55'7"N   26°1'26"E

Comentarii

  • Denumirea iniţială era: Astra Română.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani