Monument - Centrul României

Romania / Sibiu / Merghindeal /
 monument, loc interesant, desenează doar conturul, geodetic point (en)

Centrul geografic al României este situat lângalocalitatea Dealu Frumos, din judeţul Sibiu la aproximativ 3 km de oraşul Agnita.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°59'8"N   24°41'8"E

Comentarii

  • Monumentul, ridicat in anul 1858 si refacut ulterior de cateva ori, marcheaza realizarea drumului care uneste Sibiul de Agnita. Faptul ca acum se gaseste (intamplator) in zona centrului geografic al Romaniei nu trebuie sa creeze confuzii. Sa nu uitam ca la data ridicarii acestuia Transilvania era inglobata in Imperiul Habsburgic si nici macar atunci nu avea o pozitie centrala in principat sau in imperiu, cu atat mai putin sa "anticipeze" granitele pe care le va avea Romania peste 82 ani (in 1940 Romania avea sa piarda Basarabia si Bucovina de Nord, ajungand la "forma rotunjita" actuala)!
  • Este socotit ca punctul central al tari doar din 1970 deoarece de atunci este luat ca punct geodezic pentru proectia sterografica 1970 in care sun realizate toate hartile de interes national, mai este un puct cu aceiasi insemnatate utilizat pana in 1942 la nord dr orasul Brasov
  • din acest punct si pana la orasele Zimnicea si sulina sunt Fix 500 km in linie dreapta
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani