Національний будинок органної та камерної музики (костел св. Миколая) (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ / вул. Велика Васильківська, 77
 музей, неоготика, костел / католицька церква, споруда 1890 років

Парафія св. Миколая Римо-Католицької Церкви.
Національний будинок органної та камерної музики України розташований в перебудованому під концертний зал приміщенні Миколаївського костьолу з лютого 1980 p. organhall.kiev.ua

Споруда Миколаївського костьолу була завершена у 1909 p. за конкурсним проектом архітектора С. В. Валовського. Розробка проекту та будівництво здійснювались під керівництвом відомого київського архітектора В.В. Городецького. Тривало будівництво 10 років (1899-1909 p.p.).

Архітектор В. B. Городецький народився в Україні, закінчив Петербурзьку академію мистецтв зі срібною медаллю. Його роботи були відзначені сміливістю інженерних рішень , використанням найновітніших досягнень науки і техніки. Для будівництва костьол у В.В.Городецький застосував новий для того часу будівельний матеріал — залізобетон. Миколаївський костьол — одна з найцікавіших споруд архітектури початку XX ст. Збудований в стилізованих готичних формах з високими стрілчастими шпилями, вирізняється стрункими пропорціями, легкістю, ясністю композиційної структури. Серед кращих споруд архітектора В. В. Городецького у Києві, крім костьолу, — будівлі Державного музею українського образотворчого мистецтва, «Караїмська кенаса» (тепер — Будинок актора) та його власний особняк «Будинок з химерами».

У 1909 p. костьол було освячено, хоча споруда не була добудована. Після 1917 p. костьол закрили. У 30-ті роки використовували як складське приміщення, пізніше тут був розташований архів. Під час Великої Вітчизняної війни будівля була значно зруйнована.

У грудні 1978 p. було прийнято рішення Ради Міністрів УРСР про створення у Києві Республіканського будинку органної і камерної музики Міністерства культури УРСР та переобладнання для його концертного залу приміщення колишнього Миколаївського костьолу. Розміщення концертного залу в приміщенні колишнього костьолу вимагало проведення великої кількості робіт, необхідних для його функціонування в новій якості. Водночас з реставрацією (автор проекту О. Граужис) проводилась і часткова реконструкція (автор проекту І. Тукалевський).

Особлива увага приділялась естетичному оформленню та створенню комфортних умов залу. Для оформлення інтер'єрів Будинку були виготовлені в Прибалтиці кольорові вітражі, на Львівській меблевій фабриці — м'які стилізовані меблі, в Киверцях Івано-Франківської області — високоякісний паркет.

Спеціально для концертного залу майстрами фірми «Rieger-Kloss» (м. Крнов, Чехословаччина) було сконструйовано великий концертний орган. При конструюванні органу майстри намагалися наблизити його зовнішній вигляд до архітектурного стилю костьолу, що об'єднало унікальну архітектуру з унікальним інструментом.

kyiv.ridna.ua/2015/04/dyvovyzhni-orhanni-melodiji-pid-y...
www.facebook.com/photo/?fbid=3097030163912790&set=g...
www.facebook.com/story.kiev.ua/photos/gm.17468166121817...
Міста поруч:
Координати:   50°25'36"N   30°31'3"E
  •  27 км
  •  132 км
  •  237 км
  •  282 км
  •  395 км
  •  449 км
  •  500 км
  •  595 км
  •  615 км
  •  680 км
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому