SC Griro SA- "Intreprinderea de utilaj chimic Grivita Rosie" (1961) (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti
 fabrică / uzină, producţie, atelier, clădire istorică
 Încarcă o fotografie

Aici s-a tras in muncitori in anul 1933, in timpul grevei muncitorilor feroviari.De aici si numele de rosie,in memoria singelui varsat.

Intreprinderea de utilaj chimic 'Grivita Rosie" a fost infiintata in anul 1961, prin desprinderea de "Intreprinderea mecanica de material rulant IMMR Grivita".

Platformele industriale ale Capitalei s-au transformat, rând pe rând, în mall-uri şi centre comerciale. Ultima fabrică mare din Bucureşti - fosta Griviţa Roşie, azi Griro - este ţinută în viaţă de transporturile agabaritice care se asamblează aici.TOTUL MERGE LA EXPORT
Cele mai mari transporturi agabaritice din România ies de pe poarta fabricii Griro din nordul Capitalei. Ultima piesă, de 250 de tone, a plecat pe mare către o rafinărie din Orientul Mijlociu.

Această fabrică este printre ultimele redute ale industriei grele din Bucureşti. Privatizată acum 10 ani, produce doar 40% faţă de anul 1990. Chiar și așa, exportă în toată lumea.

„Clientul final este o firmă norvegiană. Este un tambur de abur pentru o centrală”, spune Ştefan Iordache, director de marketing la Griro.

„În momentul de faţă, tot ce este aici este destinat exportului”, spune și Radu Bălan, director general al Griro.

Fosta fabrică Griviţa Roşie - prima din România care a primit cel mai înalt certificat de calitate din partea americanilor - a fost vândută în 2004 cu tot cu platforma industrială de 12 hectare. Potenţialul imobiliar al zonei, dar şi piesele pentru rafinarea petrolului i-au făcut pe oamenii de afaceri Dinu Patriciu şi Ovidiu Tender să intre în competiţie. Până la urmă, fabrica a fost cumpărată de oamenii de afaceri Fahti Taher şi Nicolae Badea, cu 1,2 milioane de euro, deşi numai terenul valora la acea vreme de câteva ori mai mult.

Directorul fabricii, acelaşi care a condus și Uzina Vulcan, are propria variantă despre momentul care a reprezentat punctul zero al dezindustrializării ţării: declaraţia lui Petre Roman, care vorbea despre industrie ca despre un morman de fiare vechi. Aşa că nimeni nu a mai investit în retehnologizare.

Industria a avut de pierdut şi pentru faptul că fiecare fabrică a lucrat pe cont propriu. De exemplu, Sidex din Galaţi nu produce nici acum tablă pentru maşinile Dacia sau pentru piese făcute de Griro.

„Nu putem să cumpărăm toată gama pentru că nu o produc”, este explicația celor de la Griro.

În 1990, Griro avea 3000 de angajaţi, iar acum mai lucrează cu 450 de oameni. Chiar şi aşa, fabrica se laudă cu un profit de jumătate de milion de euro.

www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/REPORTAJ+Ra...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°27'44"N   26°3'9"E

Comentarii

  • Aici nu sunt Atelierele CFR Griviţa Roşie, ci fosta uzină de utilaj chimic Griviţa Roşie. Atelierele (actuale) sunt cele de alături, mai la nord. Fostele Ateliere CFR Griviţa, unde s-au petrecut evenimentele din ian.-feb. 1933 erau pe locul actualului Palat CFR, în faţa Gării de Nord, fiind legate de gară printr-o linie subterană, în prezent dispărută ca şi clădirea atelierelor.
  • "Intreprinderea de utilaj chimic Grivita" a fost infiintata in anii 50', prin transformarea unei partii din "Atelierele CFR Grivita".
  • 7 linii
  • Buna ziua, De unde ati aflat ca a fost infiintata in anii '50? Ma intereseaza cand s-au construit clubul CFR "Grivita rosie" si Turnul Griro. Am gasit o insigna cu clubul sportiv CFR Grivita Rosie cu anii '49 - '59. dar nu stiu sigur daca atunci a fost construita si cladirea.
  • buna ziua... stie cineva unde se afla arhivele grivita rosie? multi dintre muncitorii anilor '70 sunt prin tara, trebuie sa depuna dosare de pensionare si nu stie nimeni nimic. va rog, daca poate cineva sa imi dea o informatie sau un nr de tel
  • Buna ziua! Si pe mine ma intereseaza arhivele Uzinei de Utilaj Chimic Grivita Rosie. Tatal meu urmeaza sa se pensioneze si nu mai gaseste carnetul de munca, avem doar o copie a acestuia dar nu ne este de folos. ne trebuie o adeverinta. Doamna Mariana Tarusi, sau oricine poate, va rog din suflet sa ma contactati la 0734147814 daca ati gasit vreo rezolvare.
  • Arata toate comentariile
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 5 luni