Escoles Municipals (Escoles Montserrat) i Cases dels Mestres (Мальграт-де-Мар)

Spain / Barcelona / Malgrat de Mar / Мальграт-де-Мар / Carrer Escoles, 10 - 12

L’any 1927 Lluís de Caralt i Fors, alcalde de Malgrat, va inaugurar les escoles el 28 d’agost de 1927, amb l’assistència de les principals autoritats provincials. Es tractava del primer edifici de titolaritat pública destinat a escoles. Fins aleshores les escoles públiques estaven instal·lades en locals de persones particulars i l’Ajuntament els pagava el lloguer.
Les obres van ser realitzades pels coneguts constructors d’obres de Barcelona “Pallàs-Gamandé-Donadeu”.
Fins a la guerra civil, eren conegudes com a les Escoles Noves. Durant l’època franquista van ser las Escuelas Nacionales. En l’actualitat el seu nom és el CEIP Mare de Déu de Montserrat.
L’any 1983 s’enfonsa part d’una teulada.
Any 1983-1991 reformes a l’edifici. Instal·lació de calefacció.
Any 1994 Restauració de la façana.
Any 1996-2002 Remodelació de les escoles (reformes interiors i exteriors)


El conjunt el formen dues parts : la de les escoles i biblioteca, i les cases dels mestres. L’edifici de les escoles, dóna al carrer Escoles; edifici format per tres cossos : cos principal de PB + 1PP, la planta baixa és zona de serveis i el pis la biblioteca; els cossos laterals comprenen les classes (un pavelló de nens, i un de nenes) amb el corresponent pati. Els tres cossos resten units amb cossos més baixos perpendiculars, on hi ha els accessos. Cobertes a dos vessants de teula plana.
Cal destacar les proporcions i simetries de tot el conjunt.
En la composició de les façanes utilitza elements del llenguatge clàssic, com capitells, cornises, motllures...; utilitza també elements modernistes, com per exemple a la porta de dins el vestíbul. Destaquen els elements decoratius, els esgrafiats, els escuts treballats en pedra, les garlandes les tessel·les del mosaic...
La casa del mestres era un conjunt de 6 habitatges que constava d’un cos central amb dos habitatges unifamiliars en planta baixa. Els cossos laterals consten de planta baixa i pis i es destinen a dos habitatges, coronant-se aquests per una torreta. El conjunt força harmoniós i simètric està format per teulades a dues vessants (embigat de fusta i teula plana) i façanes esgrafiades.


Juli M. Fossas : (Barcelona, 1868-1945). Autor entre altres, de diversos edificis modernistes, del carrer Llúria núm.80 i núm.129 de Barcelona (1907) i de la vila de Sant Rafael a Tarragona (1912). Va ser arquitecte municipal de Malgrat, el Masnou i Arenys de Mar.
Nearby cities:
Coordenades:   41°38'34"N   2°44'21"E
This article was last modified Fa 10 anys