Colegiul Naţional "Mihail Eminescu" (Constanța)

Romania / Constanta / Constanța / Traian Street, 19
 şcoală / gimnaziu / liceu, ancient civilization (en), învăţământ liceal, historic ruins (en)

cnmect.licee.edu.ro/
www.minac.ro/arheodrom/?p=photos&id=2
În curtea acestui liceu, cu ocazia extinderii vechii clădirii, a fost descoperită o criptă paleocreştină din sec. V - VI p. Chr., de epoca romano-bizantină. Vestigiile au fost distruse de minţile criminale ale comuniştilor, pentru extinderea construcţiei liceului.
www.replicaonline.ro/bazilica-paleo-crestina-din-curtea...
Bazilica bizantină din curtea liceului Eminescu
Bazilica bizantină din curtea Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Constanţa şi zidul de incintă al fostei cetăţi Tomis sunt exemple elocvente ale celor mai preţioase dovezi ale creştinismului românesc.
Potrivit unor documente informative, acest monument istoric a devenit reşedinţa Episcopiei Tomisului, încă de la înfiinţarea sa.
Tot ceea ce se mai poate observa este un fragment din zidul sudic al bazilicii, o scară de acces în criptă cu 9 trepte, porţiuni din pavimentul naosului şi o criptă compusă dintr-o sală dreptunghiulară de dimensiuni 3,81 metri pe 3,75 metri cu înălţimea de 2,56 metri. Se mai pot observa trei mici încăperi boldite, cunoscute şi sub numele de “loculi”, care au fost utilizate pe post de adăpostirii pentru trupurile înalţilor ierarhi decedaţi ai Tomisului şi relicvele unor sfinţi părinţi ai bisericii creştine.
Din păcate, din cauza unei scurgeri de apă provenite de pe acoperişul clădirii, bazilica a fost inundată, iar frescele din interior au fost distruse. Stratul de tencuială, cu registrele de pictură existente pe boltă şi în partea superioară a pereţilor laterali se află şi acesta într-un stadiu avansat de degradare.
Bazilica a fost descoperită în 1962 de profesorul de istorie Romulus Popa Bran.
www.facebook.com/photo.php?fbid=239223136223391&set...
www.replicaonline.ro/basilica-pe-care-regretatul-cornel...
www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-orasul-secret-...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°10'28"N   28°39'18"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 1 an