бул. Тараса Шевченка, 36 (Київ) | адміністративна будівля/офіс, еклектичний, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1883 року

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ / бул. Тараса Шевченка, 36
 адміністративна будівля/офіс, еклектичний, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1883 року

Будинок аптекаря Фроммета. Збудований в 1873–1883 роках, архітектор Володимир Ніколаєв.
Первісно на першому поверсі містилася аптека (аптека № 1 «УкрТрансФармація» (Південно-Західна залізниця)), на верхніх — дві багатокімнатні квартири.
Триповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з невеликим тильним флігелем вздовж західного брандмауера (призначався для кухонь), від головного будинку садиби (№ 36) на рівні першого поверху відокремлений проїздом у двір. Планування мішаного типу — коридорно-анфіладне. Вісь вестибулю і сходової клітки зміщено в бік проїзду. Прекриття пласкі. Дах двосхилий на дерев'яних кроквах, покрівля бляшана.
У застосуванні мотивів готичної архітектури (стрілчастих вікон на третьому поверсі, зубців, вертикальних елементів у вигляді гранчастих навісних колонок тощо) простежується спроба досягти стилістичної єдності з сусіднім будинком. Композиція складається з двох частин: симетричної за побудовою семивіконної та невеликої двовіконної вставки над проїздом. Вісь симетрії з розташованим на ній входом в аптеку підкреслено прямокутним у перерізі еркером другого поверху та тридільним аттиком (декоративна башта на даху втрачена).
В інтерьєрі привертає увагу ліплення стель вестибуля і торговельної зали аптеки. Плафон останньої прикрашає вишукана за рисунком розетка з рослинним орнаментом та кутові круглі медальйони з фігурками путті.
Міста поруч:
Координати:   50°26'44"N   30°30'7"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому