Шевченківський район (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ
 на мапі відображати тільки контур, район міста

Історія району тісно пов'язана як з історією створення самого міста, так і з історією державотворення давньоруської держави — Київської Русі. Головні події славної історії України, пов'язані з боротьбою за створення незалежної Держави, проходили саме в межах Шевченківського району.

Ядром становлення нашої держави була Старокиївська Гора. Саме тут Апостол Андрій поставив хреста, тут Володимир Великий проводив Вибір Віри та закладав основи державності, яку формували його син Ярослав та онук Всеволод. Саме центром Київської Русі була територія Шевченківського району, де засновано Київ — ‛Мати міст Руських".

Через Золоті ворота направлявся у Софію Богдан Хмельницький, намагаючись у 1648 році створити незалежну казацьку державу. Про це він та ієрарх Київський, митрополит Сільвестр Косів промовляли у Софійському соборі.

Саме на території району закладались підвалини національної самосвідомості українського народу, тут виношувалися ідеї незалежності у Тараса Шевченка, Івана Франка, Панька Куліша, Михайла Максимовича, Миколи Костомарова, Михайла Драгоманова, Павла Чубинського, Агатангела Кримського.

Тут знаходилась Центральна Рада та Софійський (Богдана Хмельницького) майдан, де проголошувалися Універсали, відбувалось обрання гетьмана Павла Скоропадського та інші не менш важливі події, пов'язані з історією формування Української Держави.

Район зберігає чимало пам'ятних місць з доленосної історії державотворення України, тут знаходяться будинки, пов'язані з життєдіяльністю Апостолів Незалежності — Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Володимира Винниченка, Георгія Нарбута, братів Кричевських, Патріарха Володимира Романюка, Али Горської тощо.

Саме на майдані Богдана Хмельницького відбувалися численні маніфестації та мітинги, що привели до проголошення Незалежності 24 серпня 1991 року. Показово, що на території району понад 50 держав світу розташували свої посольства та представництва.
____________________
Цей район названий на честь українського поета, письменника і художника Тараса Шевченка і розташований в центральній частині столиці. Його заснували в 1937 році, згідно з постановою ЦВК УРСР. Однак історія району переплетена з історією утворення самого Києва і з історією Київської Русі, оскільки її центром була територія Шевченківського району.
Він особливий тим, що на Старокиївській горі Апостол Андрій встановив хрест, а Володимир Великий проводив Вибір Віри і закладав основи державності, сформованої його сином Ярославом і онуком Всеволодом.
Крім того, на його території знаходилася Центральна Рада і Софійська (Богдана Хмельницького) площа, де проголошувалися Універсали, проводилися вибори гетьмана Павла Скоропадського та інші історичні події.
Міста поруч:
Координати:   50°27'45"N   30°27'42"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому