Monumentul războinicului lui Asparuh (Varna)

Bulgaria / Varna / Varna
 Încarcă o fotografie

Astăzi în onoarea lui Asparuh putem vedea două monumente în Varna. Unul este un bust al lui Asparuh și este situat în grădina care se află în fața la Chitalishte „Prosveta 1927”. Celălalt este un monument al războinicului lui Asparuh, situat pe axul protector din Parcul Asparuhov.
Povestea construcției lor a început în 1934, după ideea colonelului Petar Dimkov, care a format un comitet pentru a construi un parc în zona din jurul arborele lui Asparuh, unde să ridice un monument al războinicului lui Asparuh și un bust al khanului, precum și o copie a bustului, care urma să fie amplasat pe Turnul lui Asparuh (partea cea mai înaltă a băilor romane).

La acea vreme, cartierul Asparuhovo era numit ”Tihina” (după satul din care a crescut cartierul „Ses Sevmes” - din turcă „Sunetul nu-i place”). Locuitorilor nu le plăcea oricum numele cartierului, iar zgomotul din jurul Asparuhov Val a fost un motiv bun pentru a-l schimba. Astfel, la 17 decembrie 1934, la sugestia părintelui Haralampi Zlătarov, cartierul a început să fie numit oficial Asparuhovo.

Lucrările la nivel de proiect au fost în curs de desfășurare și în jurul lunii decembrie 1935 circa 120 de persoane lucrau deja, evidențiind aspectul aleilor între puț, a fost amplasat un gard de-a lungul drumului Burgas și pe șoseaua Galata - plopii au fost plantați de-a lungul acestuia. În același timp, din nou la sugestia lui Dimkov, confecționarea războinicului lui Asparuhov a fost repartizată lui Kiril Șivarov, iar bustul ,lui Kiril Georgiev. Bustul lui Khan Asparuh a fost plasat la începutul puțului, iar războinicul lui Asparuh a fost turnat la fața locului la 600 de metri sud-vest de acesta. Războinicul se uită foarte maiestuos spre Marea.

visit.varna.bg/ro/pametnik_na_han_Asparuh.html
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   43°10'52"N   27°54'19"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani