Monumentul grănicerului (Varna)

Bulgaria / Varna / Varna
 Primul Război Mondial 1914-1918, 1922_construction (en), memorial de război

Monumentul grănicerului se află în zona de coastă al Parcului de pe litoral. Este aproape de Muzeul de Istorie Naturală, care a fost folosit cândva de granicerii (polițiști de frontieră) ca un post de frontieră. În timpul primului război mondial, în septembrie 1916, ofițeri și soldați ai XV Squadron de frontieră au fost supuși unui foc de arme. Ei nu numai că nu s-au retras, dar au mers și în ofensivă, ținându se până la sosirea forțelor armatei permanente. Mulți luptători și-au dat viața pentru Patria.
Anul următor - 1917, deși condițiile au fost grele, tovarășii lor de armă, împreună cu oamenii din Varna au început să construiască un monument în memoria ofițerilor și soldaților companiei de frontieră XV, care au murit pentru unirea Patriei. Conform unui proiect inițial al arhitectului Evgheni Diakovich, un vultur din marmură cu aripi pliate, realizat de Kiril Șivarov, a fost plasat deasupra piedestalului. În această perioadă monumentul este cunoscut și sub numele de Monumentul Vulturului. Mai târziu, în jurul anului 1922, pentru a fi și mai reprezentătivă, compoziția sculpturală a fost înlocuită cu altă care se află încă acolo „Polițist de frontieră cu un câine”.
Pe trei din laturile ale piedestalului, există plăci pe care sunt scrise numelelor celor uciși în luptă. Pe spatele sculpturii pe una dintre plăcile de marmură sunt scrise locurile unde au murit polițiștii de frontieră: Chaushkioy (acum general Kantardjievo), Botevo, Vladimirovo, Dobrich, Ghelendjik, Enidje-Haidar (acum Kraishte), Toprak Hisar (acum Zemlen), Perveli, Tatladja-kyoi, Tuzla, Mangalia, Kiustendja. Decenii întregi, polițiștii de frontieră au reușit cu fonduri modeste să mențină monumentul, în 1998 restaurarea principală a monumentului a fost sărbătorită cu o festivitate.

visit.varna.bg/ro/pametnik_na_granicharq.html
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   43°12'21"N   27°55'51"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani