Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Banneux Maagd der Armen (Neerpelt)

Belgium / Limburg / Neerpelt / Grote Heide, 9
 beschermd gebouw, katholieke kerk, 1937_construction (en)

Georiënteerde zaalkerk van baksteen en beton, met hardstenen afwerking voor lekdrempels en steunberen, op een donkerder bakstenen sokkel onder verspringende zadeldaken (leien) met overkragende kroonlijsten, in 1937-38 gebouwd naar ontwerp van architect K. Gessler (Maaseik), die op 28 november 1935 al een voorlopig ontwerp had gemaakt, confer gevelsteen in rechter zijgevel van het zuidportaal, met inscriptie: 1937/ ANNO DOMINI/ JOANNE WEYERS/ PASTORE, verwijzend naar de inwijding. In oktober 1938, ingebruikname. De kerk was aanvankelijk aan Sint-Amandus gewijd; vanaf 1958, bij de erkenning van het gehucht als parochie, huidige benaming. Beschadigingen tijdens de bevrijdingsgevechten van de Tweede Wereldoorlog, namelijk aan vensters, metselwerk en bedaking. In 1962, bouw van de toren en wijding van de klokken, confer gevelsteen op toren met opschrift: 1962/ ALFONS/ ESSELEN/ PASTOOR.

Recente restauratie, confer gedenksteen tegen de doopkapel: RESTAURATIE/ 1996-1997/ PASTOOR/ MATH. CONINX, onder meer reinigen van het interieur door zandstralen. Algemene opvatting en vormgeving passend in de kerkarchitectuur van het interbellum, namelijk omzetten van traditionele elementen in een vernieuwde context.

Naast de dominerende baksteenbouw wordt beroep gedaan op het moderne beton voor structurele onderdelen. De plattegrond beschrijft een schip van vijf traveeën met een zuidportaal en een in 1962 aangebouwde zuidtoren, een inspringend koor van één rechte travee met vlakke, nogmaals inspringende sluiting en twee zijkoren, het noordelijk koor met aangebouwde sacristie.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80248
Nearby cities:
Coördinaten:   51°14'49"N   5°26'17"E
This article was last modified 12 maanden geleden