Beş Kilise (Khtzkonk)

Armenia / Armavir / Aragats /
 harabe, kalıntı, tarihi, arkeolojik alan, manastır, destroyed (en), sırf sınırlar, Armenian Apostolic church (en)

BEŞ KİLİSE

Türkçe "Beşkilise" olarak bilinen bu güzel manastır, Ani'nin yaklaşık 25 km güneybatısında, eski adıyla Tekor olarak bilinen Digor ilçe merkezine yakın vadinin içinde üç kaya çıkıntısı üzerine kuruluymuş. Manastırın toplamda, hepsi kubbeli ve özenle kesme taştan yapılmış beş kilisesi varmış. Bunlar: (Günümüzde sadece Aziz Sarkis Kilisesi kalmıştır)

1// Aziz Karapet
2// Meryem Ana (Surp Astvatsatzin)
3// Aziz Stefanos
4// Aziz Krikor
5// Aziz Sarkis Kiliseleri

Kiliselerin, manastırın kuruluşuna veyahut kiliselerin inşasına ilişkin tarih ve şeraite ışık tutacak yazıtları yoktur. Manastır, 13üncü yüzyıl Moğol istilasından sonra terk edilmiştir.

1878'de, Kars bölgesinin Rus yönetimine geçmesiyle Beşkilise, Ermeni Kilisesi'ne devredilmiştir. Binalar onarılmış, manastır yeniden ibadete açılmıştır. Keşiş ve hacılar için konaklama imkanı düzenlenmiştir. Bunlar, en büyük çıkıntının kenarına, aşağıdaki vadinin içindeki nehrin yanına ve de Aziz Sarkis Kilisesi'nin kuzeybatısına inşa edilmiştir.

Aziz Sarkis, 1989 depremiyle ağır hasar geçirmiştir. Binanın beton çekirdeği parçalanmıştır ve kilise şimdi büsbütün yıkılmak üzeredir. Bu sayfalardaki fotoğrafların çoğu, 1989 öncesinde çekilmiştir.

kaynak: www.digor.gov.tr/bes-kilise


***************


(Ermenice: Խծկոնք) Htskonk - - Batı Ermenistan, 1920 yılında Türkiye tarafından işgal Kars yöresinde IX yüzyılda Ermeni ortaçağ manastırı. Farklı sanatsal birlik Manastırı, organik çevredeki dağ manzarası ile karıştırır. Manastır sadece beş kilise bulunmaktadır: Meryem Ana Kilisesi (. Ermenice Սուրբ Սատվածածին), Aziz Garabed (Ermenice. Սուրբ Կարապետ), St. Stephen St. Aziz Krikor Lusavoriç ve. Harap bir durumda sadece son bir kaldı hangi Sarkis,. Manastırın kaderi açıkça Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilerin soykırım ve uluslararası toplumun kendi hiçe takip Ermeni kültürünün Türk devletinin sponsirovonnogo soykırım, etkilerini yansıtmaktadır. Khtzkonk Manastırı detsstvoval 1920 Birisi Türkiye kadar toprak işgal ve Ermeni nüfusu katleden ve SSCB Kars ve Türkiye Moskova Antlaşması'nın imzalanmasından bu yasadışı işgali tasdik. Bu Htskonk sonra, gibi hemen hemen tüm diğer Ermeni manastır ona özel erişim ile Türk askeri üssüne dönüştürülmüştür, 1915-1923 Ermeni Soykırımı sonra Türklerin eline buldular. Bununla birlikte, manastır ziyaret ve 1930'larda fotoğraflandı. Ama bir grup bilim adamı olan 5 kilise, 1960 yılında Htskonke ziyaret ve sadece bir oradayken - içler acısı bir durumda daha sonra Aziz Sarkis, ve. Yerel sakinleri göre Mo, manastır hemen dışarı Türk askeri üssünün taşınması sonrasında Türkler tarafından 1956 yılında havaya uçuruldu. Komşu köy Digor ve 2002 yılında sakinleri de bunu doğrulamaktadır. Bu ortaçağ Ermeni manastırı zarar binaların içine monte yapılan patlayıcılar oldu. Patlama duvar parçaları, oramentai kazınmış yazıtlar fragmanları başlangıç pozisyonuna kilometrelerce dağılmış o kadar güçlü oldu. Kolonların birden fragmanları, Ermeni gadpisey ve heykeller ile noktalı bu güne kadar River Gorge Tekor. Mucizevi daha belirgin, patlamadan sonra hayatta Aziz Sarkis, hasar prichenёnny Kilisesi. Yan duvarlar ve tabii ki, içeriden yırtılmış olsa arochki onları ortaya konan dinamitler. Bazı Batılı akademisyenler, keçe ve bir isteksizlik Türkler tarafından zarar başka bir şey olarak açıklayan, onun liderlik emir performans Khtzkonk Manastırı yıkımı için gerçek nedenlerini gizlemek için her türlü çabayı keçeler, Türkler ile sorun var ve kariyerini mahvetmek için dikkat çekicidir. 1987 yılında kitabında örnek TA Sinclari için, "Doğu Türkiye - Mimari ve Arkeolojik Araştırması" kiliseler kayalık kayalar Htskonka obrushivshimesya imha olduğunu yazıyor ...
- Bu bloklar yaptı Nerede?
- Nereye gittiler?
- Ve onlar 4 komşu kiliseye yerle Aziz Sarkis Kilisesi'nin üzerinden atlayarak yerçekimi kanunlarını kırmayı başardı nasıl?
Ermeni halkının kaderi duvar hododnuyu insan ilgisizlik ve dünya kültür mirasına zengin kültürün vnёsshey büyük katkısı usulüne yansıyan Sorular ...
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   40°22'50"N   43°22'36"E