Ландшафтний заповідник «Ципова-Хородіште»

Moldova / Hincesti /
 заповідник / резерв  Додати категорію

Ландшафтний заповідник «Ципова-Хородіште» знаходиться на правому уривистому березі Дністра, між селами Хородіште та Ципова, має територію у 306 га. До його складу входять околиці села Ципова, лісове господарство Погребінь, скеля Хородіште, Хородіште-Фундук, Скеля-Стинка. Більша частина ландшафту - це старі тераси Дністра та долина річки Ципова, яка у своїй нижній течії утворює глибокий каньйон (200 - 250 м). Річка Ципова бере свій початок між селами Чінішеуци та Тріфешть і несе свої води по піщано-глинистим відкладенням середнього сарматского віку, потім ховається у вапнякових рифах, аби поблизу села Хородіште завдяки численим джерелам знову вийти на поверхню. Річка на своєму шляху утворює велику кількість каскадів, які милують око мандрівникові. Із правого боку до річки Ципова впадають дві маленькі річки (Валя Сатулуй і Бленеріца), які мають карстові воронки, джерела та незвичні каскади. Їх високі і круті береги, позбавлені ролинності, утворюють типовий гірський каньйон.

На невеликому шарі кам'янистого ґрунту розвивається характерна для вапнякових схилів рослинність. У верхній течі річки Ципова знаходиться ліс «Стинка Хородіште-Фундук» площею 102 га. У ньому переважають скельні дуби віком більш ніж 150 - 200 років. На бідному ґрунті ростуть кілька видів мхів та лишайників. У лісі, розташованому у верхній частині Циповського яру, зустрічаються дуби, гостролисті клени, татарські клени, степові клени та числені чагарники: глід, шипшина, кизил та інші. Над правим схилом Дністра, між долин річок Ципова і Бленеріца, знаходиться ліс «Стинка-Хородіште-Кот», в якому ростуть дуби, вишні, клени та інші дерева. Околиці лісу прикрашені різноманітними чагарниками: скумпією. шипшиною, глодом. У південній частині лісу є плантація білої акації. На правому урвистому схилі річки Ципова знаходяться зарості чагарників, які називаються «Скеля-Стинка».

Із диких звірів тут зустрічаються козулі, степові тхори, лиси, дикі зайці, ховрашки звичайні, ховрашки крапчасті, білки, миші лісові, миші жовтогорлі, полівки руді, їжаки жовточереві. Із птахів зустрічаються очеретянка болотяна, очеретянка ставкова, синиця довгохвоста, сова вухата, сипуха, яструб великий, канюк степовий, зимняк. Символом заповідника є крук, який влаштовує гнізда у скелях, де розташований монастир. Із плазунів зустрічаються гадюки, вуж звичайний, вуж водяний, вуж жовточеревий, ящірка зелена і ящірка прудка [перекладено з російської за джерелом: www.moldovenii.md/ru/city/details/id/1090].
Міста поруч:
Координати:   47°36'47"N   28°58'21"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому