Cartierul "Drumul Taberei" (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti
 cartier, desenează doar conturul

Limitat de:

-Bdul. Timisoara (la nord);
-Strada Valea Oltului (la vest):
-Prelungirea Ghencea, Strada Brasov, Bdul. 1 Mai, Strada Sibiu. Drumul Taberei (la sud);
-Drumul Taberei, Drumul Sarii (la est).

Denumirea cartierului Drumul Taberei este legată de trecutul zonei, unde, în timpul Revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu și-a stabilit tabăra de panduri.

Platoul întins al Cotrocenilor, acum parte din Drumul Taberei, este legat și de numele lui Aurel Vlaicu, al cărui prim zbor cu avionul construit de el a avut loc la 17 iunie 1910 în această parte a orașului. În zona Orizont se află ruinele hangarului avionului respectiv, în care a lucrat și pilotul.

De asemenea, în perioada interbelică, în această zonă era un câmp de exercițiu pentru Academia Militară, de altfel situată foarte aproape de extremitatea estică a cartierului, în Cotroceni.

În timpul Revoluției din 1989, cartierul a fost scena unor lupte de stradă, cu precădere în proximitatea actualei clădiri a Statului Major al Armatei, în fața căruia se află un monument dedicat luptătorilor antiteroriști. Pe fațadele unor blocuri de lângă Piața Drumul Taberei, precum și a altora din fața Statului Major, în zona Orizont, încă există găuri de gloanțe din timpul conflictului.

Primele blocuri din actualul cartier au fost construite la sfârșitul anilor '50, după planurile unui proiect inspirat din principiile urbaniste ale lui Le Corbusier.
Acesta a fost conceput ca un mic oraș, compact, cu o densitate mare, dar foarte accesibil, atât din punct de vedere al transportului, cât și al facilităților. Era împărțit în mai multe microzone, fiecare cu spații comerciale dedicate, spații verzi, școli și grădinițe, dar și biblioteci locale. Proiectul se remarca prin frecvența străzilor cu o capacitate de trafic redusă și a aleilor pietonale amplasate între blocuri.

În centrul cartierului, în zona Favorit a fost conceput un complex cultural, care găzduia Cinematograful Favorit. Acesta era al doilea cel mai mare din București, cu o capacitate de 944 de locuri, în incinta complexului fiind de asemenea și un magazin universal, mai multe biblioteci și librării.

Deși abandonat după anii 2000, un proiect de revitalizare culturală a complexului a fost demarat în iulie 2023, cu un termen de finalizare a lucrărilor de 24 de luni. În proiect sunt incluse: un cinematograf, o sală polivalentă cu o capacitate de 706 locuri, două săli de balet și dans, dar și o bibliotecă publică.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°25'13"N   26°2'11"E

Comentarii

  • si aici, ca si la ghenceam rog pe cineva din zona sa regleze limita cu ghencea
  • am corectat eu conf cu wikipedia
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 luni