Cartierul "Pantelimon" (Bucureşti)

Romania / Ilfov / Dobroesti / Bucureşti
 cartier, desenează doar conturul

Limitat de:

-Bdul. Ferdinand I (la vest);
-Bdul. Garii Obor, Strada Carausilor, Strada Fantanica, Strada Rodica , Lacul Fundeni, Lacul Dobroiesti, Lacul Pantelimon I (la nord);
-Soseaua Pantelimon, Soseaua Dudesti- Pantelimon (la est);
-Bdul. Basarabia, Strada Sergent Serbanica Vasile, Bdul. Pierre de Coubertin, Soseaua Iancului, Soseaua Mihai Bravu (la sud si la vest).

Cartierul a fost până în 1971 un cartier cu case mici, fiind cunoscut pentru problemele sale de crimă organizată. În 1974, primele blocuri au fost date în exploatare, iar între 1976-1978, ansamblul de locuințe Delfinul a fost construit. Până atunci, majoritatea blocurilor din partea de est (dinspre Stadionul 23 August spre ieșirea din oraș) erau terminate, având un stil arhitectural complex, tipic al aniilor 70. În 1979, clădirea Postăvăriei Române a fost dată și ea în exploatare. În anii 80, blocurile în zona Bulevardului Chișinău și spre Piața Iancului/Șoseaua Mihai Bravu (dinspre Stadion) au fost construite, de construcție standard a erei respective (panouri prefabricate, blocuri copiate unul după altul, etc). Începând cu anii 2010, zona cartierului Pantelimon a avut parte de o revitalizare, liniile de tramvai fiind înlocuite, blocurile reabilitate și schimbarea aspectului a șoselei. Principalul obiectiv din cartier este National Arena — cel mai mare stadion de fotbal din România.

Cartierul s-a extins peste teritoriul fostei comune Pantelimon-Dobroești, înghițind în întregime satul Mărcuța, care aparținuse acestei comune. În satul Mărcuța se află fosta mănăstire Mărcuța, care avea un azil psihiatric, devenit în perioada comunistă „Spitalul de Recuperare a forței de muncă”. La spitalul Mărcuța a fost internat Mihai Eminescu.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°26'36"N   26°9'47"E

Comentarii

  • Cartier cu multe blocuri de peste 10 etaje.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 1 an