Μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.)

Greece / Attiki / Erithrai /
 battlefield (en), ιστορικό, αόρατο

Η μάχη των Πλαταιών (αρχαία ελληνικά: Μάχη τῶν Πλαταιῶν) διεξήχθη τον Αύγουστο του 479 π.Χ, μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα.

Το 480 π.Χ, οι Πέρσες νίκησαν στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο, αλλά οι Έλληνες απάντησαν με νίκη στη Σαλαμίνα. Ο Ξέρξης υποχώρησε, τότε, στην Ασία, αφήνοντας 300.000 άνδρες με τον Μαρδόνιο ως αρχηγό. Το 479 π.Χ, οι Έλληνες συγκέντρωσαν μεγάλο στρατό και συγκρούστηκαν με τους Πέρσες στις Πλαταιές. Αν και ήταν αριθμητικά λιγότεροι, οι Έλληνες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τον περσικό στρατό. Ο Μαρδόνιος έπεσε στη μάχη.
Η νίκη στις Πλαταιές συνοδεύτηκε από τη μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου κατά του περσικού στη Μυκάλη. Οι μάχες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη σημαντικότατες, γιατί εξάλειψαν την περσική απειλή και γιατί μετά απ' αυτές, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση, μέχρι να λήξουν οι συγκρούσεις το 450 π.Χ.
Πίνακας περιεχομένων
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°14'23"N   23°18'30"E

Σχόλια

  • Η τοποθεσία που έχει επισημανθεί ως τόπος διεξαγωγής της Μάχης των Πλαταιών νομίζω πως είναι λάθος. Η μάχη έγινε τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα Ανατολικότερα, στο ίδιο περίπου ύψος. Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι η μάχη έγινε ανάμεσα στους ποταμούς Ωερόη και Ασωπό. Ανάμεσα στα 2 ποτάμια υπάρχει υδατοκρίτης. Τα νερά της Ωερόης κινούνται δυτικά προς τον Κορινθιακό ενώ του Ασωπού ανατολικά προς τον Ευβοϊκό. Η Ωερόη (για τους ντόπιους είναι θηλυκό ενώ για άλλους αρσενικό) πηγάζει από τον Κιθαιρώνα και χύνεται στον Κορινθιακό Κόλπο. Στο χάρτη φαίνεται να περνάει στα ριζά του λόφου στον οποίον είναι χτισμένο το Καπαρέλλι και χύνεται στη χαράδρα 500 μέτρα νοτιοδυτικά του Καπαρελλίου. Ο Ασωπός πηγάζει από τον Ελικώνα και χύνεται στον Ευβοϊκό. Ανάμεσά τους πλέον περνάει το κανάλι του Μόρνου που φαίνεται εμφανώς στον χάρτη. Πιθανώς το λάθος να έχει γίνει επειδή το Καπαρέλλι ήταν η έδρα του Καποδιστιακού Δήμου Πλαταιών, και συχνά αναζητώντας τις Πλαταιές εκ παραδρομής εμφανιζόταν η έδρα. Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε.
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 10 έτη πριν