Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Hyvinkään Villatehdas (Hyvinkää)

Finland / Uusimaa / Hyvinkaa / Hyvinkää / Kankurinkatu, 4-6
 kahvila, museo, showroom (en)

www.villatehdas.fi

iinteistö Oy Hyvinkään Wanha Villatehdas

puhelin (019) 8712 200

Kuvaus
Hyvinkään Villatehdas on ollut maamme suurin ja monipuolisin villatehdas. Teollisuusympäristö ja työväen asuntoalue kuvastavat 1900-luvun kutomoteollisuuden merkitystä pienen kauppalan kehitykselle pääradan varressa sen suurimpana työnantajana. Tuotantorakennukset ja työväen asuinalueet, erityisesti Port Arthur ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

Villatehtaan perustaminen 1892 on aloittanut Hyvinkään kehittymisen teollisuusyhdyskunnaksi ja sillä on rautateiden rinnalla ollut vuosisadan vaihteesta 1980-luvulle asti merkittävä vaikutus paikkakunnan elämään ja ympäristöön.

Villatehtaan vanhimmat tehdasrakennukset sijaitsevat lehmusten reunustaman sisäpihan ympärillä. Pihapuisto on harvinainen säilynyt yksityinen teollisuuden puisto maassamme. Tehtaan laajentuminen on toteutettu näyttävänä pitkien tehdassalien sarjana. Alueen yleisilme poikkeaa muista historiallisista tekstiiliteollisuuden ympäristöistä yksikerroksisten, lanterniinikattoisten tehdasrakennustensa ansiosta. Tehdasrakennusrivin porras- ja vesitornit ovat puolestaan tekstiiliteollisuuden arkkitehtuurille ominaisia erityispiirteitä.

Villatehtaan runkona ovat 1900-luvun alun ja 1910-luvun tehdasrakennukset, joita on tuotannon tarpeiden mukaan laajennettu useassa vaiheessa. Nuorin rakennus on 1984 valmistunut kuituvarasto. Tuotantotoiminnan päättymisen jälkeen rakennuskannasta on purettu 1920-ja 1930 -lukujen rakennusvaiheeseen kuuluneet keskusvarasto, voimalaitos ja värjäämö. Vanhin rakennus, nykyinen TechVilla, on rakennettu 1895-1896. Uusi villatehdas vuodelta 1910 eli ns. hevosenkenkä on alunperin käsittänyt kutomon, konttorirakennuksen, viimeistämön ja voimalaitoksen.

Tehdasalue on siirtynyt 1997 Hyvinkään kaupungin omistukseen ja
tiloja vuokrataan ulkopuolisille. Villatehtaan entinen paloasema keskellä pihan puistoaluetta toimii Valvillan tehdasmuseona.

www.hyvinkaakuvat.com/paikkasivut/wanhavillatehdas.htm

Historia
Villatehdas aloitti vuonna 1892 toimintansa pienenä käsityöhön perustuvana kehräämönä. Perustaja oli insinööri Ossian Donner, joka jo muutaman vuoden kuluttua siirsi omistuksen yhtiöpohjaiseksi nimellä Hyvinge Yllespinneri & Väfveri Ab (Hyvinkään Villakehräämö ja Kutomo Oy). Perustan yhtiön menestykselle muodosti 1800-ja 1900-lukujen vaihteessa alkanut villateollisuuden nousukausi ja Donnerien suvun kahden Helsingissä sijainneen villatehtaan yhdistämien Hyvinkään tehtaaseen.

Nykyiselle teollisuustontille rakennettiin ensimmäinen kehräämörakennus 1895-1896 ja laajennustyöt alkoivat 1899. Ns. Port Arthurin työväenasuinrakennukset rakennettiin 1900-luvun alussa. Naistenkankaiden kutomo siirrettiin Helsingistä 1907 Hyvinkäälle vanhan kutomon itäpuolelle valmistuneeseen tehdassaliin. Kampalankakehräämö siirrettiin Helsingistä 1914 vanhan kutomon länsipuolelle rakennettuun tehdassaliin. Valtion rautateiden keskuspuutarhan ylipuutarhuri Willy Nykopp teki 1925 Yhdistyneiden Villatehtaiden puistosuunnitelman.

1930- ja 1950-luvut olivat taloudellisesti suotuisia, mikä näkyi myös rakennusinvestointeina. Seuraavan vuosikymmenet olivat saneeraustoimenpiteiden aikaa, joka johti kuitenkin tehtaan lopettamiseen 1991. Viimeksi villateollisuutta ylläpiti alueella Valvilla Oy ja tehdastoiminnan loputtua rakennukset otettiin toimistokäyttöön.

www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4023


Suunnittelija Waldemar Aspelin ym.
Kuvaus
Ossian Donner perusti 1892 pienen manufaktuurikehräämön, jonka hän muutti 1895 yhtiöpohjaiseksi nimellä Hyvinge Yllespinneri & Väfveri Ab (Hyvinkään Villakehräämö ja Kutomo Oy). Ensimmäinen kehräämörakennus valmistui 1896, ja mittavat laajennustyöt käynnistyivät vuosisadan vaihteessa. Arkkitehtina Donnerilla oli alkuvuosina Waldemar Aspelin. Villatehtaan tiilirakennukset täyttivät korttelin 1900-luvun alkupuolen kuluessa. Tuotannon loputtua 1991 kaupunki osti 1997 rakennukset, jotka otettiin uuteen käyttöön. Vuonna 2011 valmistui vanhaan viimeistämöön Hyvinkään kaupungintalo / Arkkitehtitoimisto Arkit).

Villatehtaan historia

1892-1895

Ossian Donner perusti Hyvinkäälle nykyisen Kauppalankadun ja Donnerinkadun kulmaan villakehräämön, jossa tekstiiliteollisuus alkoi 10 työntekijän voimin.
1894

Villakehräämö osti Ahdenkallion kartanolta 7 hehtaarin tontin, johon valmistui 1895 ensimmäinen tehdasrakennus. Rakennus paloi vuonna 1900. Tehdasalueen rakentamista jatkettiin vuoteen 1984 asti. Kaupungin ja Hartelan ostettua alueesta tontteja 90-luvun alussa on näiltä tonteilta purettu osa tehtaan rakennuskannasta.
1898

Tehdas osti pohjoispuolelta Parantolan- ja Kutomokadun suunnasta maata asuntoja varten ja aloitti asuintalojen rakentamisen omille työntekijöilleen. 30-luvulla taloja oli 80 ja niissä asuntoja 800. Tehtaan itäpäähän on saneerattu ja tehty myös uustuotantoa ns. Port Arthur asuinalueelle näin säilyttäen jälkipolville tehtaan asuntoja.
1907

Tehtaan toimesta Hyvinkäälle syntyi paljon muutakin. Urheilupuiston läheisyydessä sijaitsi Hyvinkään ensimmäinen lastentalo, joka toteutettiin yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa. Tehdas oli myös rakentamassa koulua, joka valmistui 1907 ja tunnetaan nykyisin Hämeenkadun kouluna.
1930-luku

Tehdas kasvoi ja kehittyi. Tehdas tuki kauppalan toimintoja monin tavoin, muun muassa kauppalaan perustettua yhteiskoulua. Tehdaspalokunta oli suurempi ja paremmin varustettu kuin paikallinen VPK, jonka toimintaa tehdaspalokunta auttoi merkittävästi.
1950-luku

Yhdistyneillä villatehtailla oli jälleen tehtaalla 1700 työntekijää ja toisella puolella kauppalaa Hiiltamon teollisuusalueella Helsingin verkatehtaassa 1300 työntekijää.
1960-luku

Hyvinkään kauppalasta tuli kaupunki 1960 ja tekstiiliteollisuus oli tuolloin kaupungissa suurin työllistäjä.
1971

Villayhtymä lopetti toimintansa ja tehdas sai nimekseen Hyvilla Oy. Tehtaan palveluksessa oli alkuvuosina 2000 työntekijää.
1978

Venäjän kaupan myötä valtio yhdisti loput Suomen tekstiiliteollisuudesta valtionyhtiö Valvillaksi. Valvilla siirsi kutomoteollisuuden Turkuun ja Hyvinkäällä keskityttiin kehruutoimintaan, josta tekstiiliteollisuus oli Hyvinkäällä alkanutkin.
1980-luku

Hyvinkäälle investoitiin moderni puuvillakehruu ja Hyvinkään tulosyksiköstä muodostettiin Valvillan tytäryhtiö Telanka Oy.
1990-luku

Käyttötavarateollisuus Alkoi hiipua Suomessa ja Valvilla-konserni lopetettiin. Kehruutoiminta Telanka Oy:ssä loppui helmikuussa 1992 ja Valvilla yhtiönä lopetettiin 31.12.1993.
1993

Kiinteistöt siirrettiin kauppa- ja teollisuusministeriön toimesta silloiselle rakennushallitukselle.
1996

Syksyllä 1996 Hyvinkään kaupunginvaltuusto päätti ostaa Wanhan Villatehtaan historiallisen osa kaupungille. Valitusten jälkeen kiinteistöt siirtyivät kaupungin omistukseen 1.11.1997.
1998

Kiinteistö Oy Hyvinkään Wanha Villatehdas aloittaa toimintansa 1.4.1998. Yhtiön omistaja on Hyvinkään kaupunki.
2000

TechVilla ottaa käyttöön saneeratut toimitilat Wanhalla Villatehtaalla lokakuussa. Toimitiloissa on seitsemän vuokralaista.

Hyvinkään Tahko, Hyvinkään Palloseura ja Hyvinkään Seudun Urheilijat perustavat Wanha Areena Oy -halliyhtiön ja kunnostavat Wanhan Villatehtaan kehräämöhallista 2 500 neliön suuruisen sisäurheiluhallin
2005

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artulle saneerataan tilat Villatehtaalla ja toiminta alkaa.
2007

Toimitilojen III-vaihe (vanha topsi-makasiini) valmistuu ja TechVilla ottaa uudet tilat otetaan käyttöön.
2011

TechVillan toimitilaliiketoiminta siirretään Villatehtaalle.

Hyvinkään kaupungintalo muuttaa Villatehtaalle maaliskuussa 2011.


Villatehtaan tehdaspuisto on rakennettu ylipuutarhuri Willy Nykoppin suunnitelman mukaan 1920-luvulla. Alue ei ole varsinainen puisto vaan kiinteistön piha-aluetta. Tehdaspuistot ovat yksi muoto häviävää puistokulttuuria, jota ei ole jäänyt paljonkaan jäljelle tehdasalueiden muutoksissa.
Villatehtaan puiston alkuperäinen ilme ja puusto on säilynyt varsin hyvin vaikka monia koriste-elementtejä, kuten suihkuallas onkin kadonnut. Puistoalueen puuston ongelmana on alueen käyttö paikoitusalueena, josta on aiheutunut mekaanisia runko- ja juuristovaurioita sekä kasvualustan tiivistymistä. Villatehtaan tontin uudelleenjärjestelyt mahdollistavat paikoituksen siirtämisen tontin takaosaan, jolloin puistoalue voitaisiin peruskorjata muistuttamaan enemmän alkuperäistä muotoaan.
Lähistöllä sijaitsevat kaupungit:
Koordinaatit:   60°37'59"N   24°52'8"E
Tätä artikkelia on viimeksi muutettu 10 vuotta sitten