Sveitsi (Hyvinkää)

Finland / Uusimaa / Hyvinkaa / Hyvinkää
 nature conservation park / area (en)  Lisää kategoria
 Lähetä valokuva

www.hyvinkaakuvat.com/paikkasivut/sveitsi.htm

Sveitsin alueen nimi oli alunperin Härkävehmaanmäki. Nimi Sveitsi (Schweitz) koettiin kuitenkin paremmaksi houkuttelemaan matkailijoita tähän tuolloin Etelä-Suomen merkittävimpään talviurheilukohteeseen.

Sveitsinpuisto on laajuudeltaan 272 ha ja koostuu hyvin erityyppisistä alueista. Keskeisin alue on yli 90 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, joka on rauhoitettu harjujensuojeluohjelman perusteella.
Sveitsin harju on osa ensimmäistä Salpausselkää. Korkeimmat laet ovat 125-131 metrin korkeudella merenpinnasta. Suurimman supan, ns. Sveitsin lukon, pohjan ja sen viereisen harjanteen laen välinen korkeusero on 34 m.
Sveitsin supan alue on ollut virkistyskäytössä jo 1870-luvulta alkaen ja alueella on järjestetty monenlaisia tapahtumia, kuten kruunuhäitä ja kesäjuhlia. Sveitsi on ollut hyvin merkittävä talviurheilukeskus mäkihyppy-torneineen ja valaistuine latuineen.
Karun harjualueen lisäksi Sveitsinpuistoon kuuluu myös lähteikköjä, laaja suoalue, viljeltyjä peltoja sekä erilaisia metsäalueita, joista osa on yli 100-vuotiasta vanhaa metsää. Sveitsinpuiston luonto on hyvin monimuotoista; puiston alueella on mm. kaksi liito-oravan reviiriä ja lähteikköalueilla on tavattu hyvin harvinaisia sammalia. Sveitsin luonnonsuojelualueelle on laadittu käyttö- ja hoitosuunnitelma, joka sisältää puiston "pelisäännöt".

Kulomäen alue, jonka pinta-ala on 53 ha liittyy luontevana osana keskuspuistoon. Sen pohjoisosassa sijaitsee Hyvigolfin kenttä ja Sveitsin hiihtokeskus laskettelurinteineen. Soranotto- ja maankaato-toiminnan loppuessa Kulomäen alue voidaan laajemmin ottaa virkistyskäyttöön.
Puiston pohjoisosassa on laaja koiraharrastusalue vinttikoira-ratoineen ja harjoituskenttineen. Sveitsinpuistoon sijoittuu myös palstaviljelyalue. Sveitsinpuisto on pääosin kaupungin omistuksessa, mutta pohjois-osassa on myös yksityisiä metsäalueita.
Sveitsinpuistossa on paljon erilaisia harrastusalueita. Puistoa kiertävät kahden, neljän ja kuuden kilometrin pituiset ulkoilureitit, joita talvella hoidetaan latuina. Reiteiltä on yhteydet Usmin ja Erkylän suuntaan laajempiin ulkoilumaastoihin. Puistossa on myös tenniskenttiä. Puiston keskellä, omalla tontillaan on Sveitsin uimala ja Vaiveronkadun puoleisella reunalla sijaitsee Perttulan liikuntapuisto ja jäähalli.
.
Lähistöllä sijaitsevat kaupungit:
Koordinaatit:   60°38'26"N   24°49'18"E
Tätä artikkelia on viimeksi muutettu 9 vuotta sitten