Pacsmag, halastavak

Hungary / Tolna / Tamasi /
 halász/horgász hely, , víztároló, víztározó, madármegfigyelő / madár figyelés, természetvédelmi terület, nemzeti park
 Fotó feltöltése

A Koppány korábban mocsaras, "pacsmagos" árterén az 1930-as években alakítottak ki halastavat, melyet a 60-as években egymás után további 5 tó megépítése követett. 1990-től természetvédelmi terület, főként az itt fészkelő és átvonuló, telelő nagyszámú és nagy fajgazdagságú madárállomány miatt. Emellett öt tavon most is kímélő halgazdálkodás folyik.

Előfordul néha, hogy az ember gazdasági racionalitása megbicsaklik – és ennek olykor a természet a haszonélvezője. Elég a Tisza-tóra gondolni, amely eredetileg valóban tározótónak készült, de a körülmények hibás felmérése miatt az elmocsarasodó terület – csípős megjegyzések szerint – a "világ legdrágább madárvédelmi beruházása" lett.
Ugyanez a története a Pacsmagi-tavaknak is: a Koppány-völgy mezőgazdasági terület volt, amíg a huszadik század elején el nem kezdték visszaduzzasztani a Koppány-patakot, hogy rajta halastavakat alakítsanak ki. A völgy a beavatkozástól azonban teljesen átalakult: az öt tó mentén a földek lassan zsombékos, lápos területté változtak, és még a legtávolabbi részek is legfeljebb nedves, üde legelőként lettek hasznosíthatók. Később a halastavak szélei elmocsarasodtak, partjukat nádas, gyékényes társulások foglalták el, belső területeiken pedig – a száz hektárnál is nagyobb nyílt vízfelületen – háborítatlan nádszigetek alakultak ki. Így alakulhatott úgy, hogy ma a terület a vonuló vízimadarak számára európai léptékkel mérve is fontos állomáshely (ún. Ramsari-terület) – de az itt élő mintegy hatvan fészkelő is kiemelkedő értéket képvisel. A tavon nagy és kis kócsag, szürke és vörösgém, törpegém és bakcsó, cigány- és tőkésréce költ, a környék lápos társulásaiban még otthon érzi magát a mind ritkább haris, a sárszalonka, a réti tücsökmadár és a barna rétihéja. A környékről ide járnak vadászni a réti sasok, barna kányák, békászó sasok. Madárvonulás idején pedig tízezerszám zsibognak a réce- és lúdfélék a paradicsomi állapotokat őrző, a dombok között húzódó kis völgyben.

www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/pacsmag.htm

www.pacsmag.hu/web/index.html
Közeli városok:
Koordináták:   46°36'42"N   18°22'37"E
This article was last modified 15 évvel ezelőtt