Баскија

Spain / Vizcaya / Macaria /
 област, Невидљив, first-level administrative division (en), Извући само границе, autonomous community (en)

Баскија је аутономна покрајина Шпаније са статусом историјског региона. Главни град је Виторија или Гастеиц на баскијском . Баскија је једна од територија у којима се говори баскијски језик, које се још називају и Баскијске земље или на баскијском Еускал Ерија . Баскија се састоји од три провинције: Алава (главни град Виторија), Гипускоа (главни град Сан Себастијан) и Бискаја (главни град, Билбао).

Баскија се налази на крајњем североистоку кантабријског појаса. На северу, граничи се са Француском и излази на Кантабријско море, на југу се граничи са Риохом и Кастиљом и Леоном, на западу са Кантабријом, и на истоку са Наваром.

Пре изглашавања шпанског устава из 1978. године којим је на снагу ступио систем аутономних покрајина, ове провинције су биле познате на шпанском као Провинције Васконгаде . Политичка структура аутономних покрајина је дефинисана Статутом из Гернике, који је био изгласан већином на контроверзном и прилично бојкотованом референдуму који је одржан 25. октобра 1979. године. Године 2003, владајућа Националистичка партија Баскије предложила је промену статута познатим планом Ибарече. Пројекат, иако изгласан у баскијском парламенту, био је одбачен у шпанском конгресу.
Nearby cities:
Координате:   42°58'10"N   2°34'54"W