Astrachan

Russia / Astrahan / Astrakhan /
 stad, capital city of state/province/region (en), voormalige nationale hoofdstad, City of Labour Valour (en)

Astrachan (Russisch: Астрахань, Tataars: Ästerxan) is een van de grote steden in zuidelijk Europees-Rusland en is het bestuurlijke centrum van oblast Astrachan. Er leven ruim 500.000 mensen (stand 2005). De stad is gelegen aan de Wolgadelta die ongeveer 100 km verderop uitmondt in de Kaspische Zee. Vanwege deze ligging heeft Astrachan een belangrijke rivier- en zeehaven. Astrachan is vooral bekend om zijn pelsmutsen en de kaviaar.

Als naam voor deze stad zijn ook Etil en İtil bekend. Beide namen hebben betrekking op de rivier waaraan deze stad is gelegen: İdel is de Turkse/Tataarse naam voor de Wolga.

Als handelscentrum tussen Europa, de Oriënt en de Kaukasus is Astrachan altijd redelijk welvarend geweest. De tegenwoordige economische betekenis is te danken aan de grote aanwezigheid van vis in de rivier, met name steur die goed is voor de kaviaarproductie, en de toegang tot de Kaspische zee in verband met de olieproductie. De haven is de op een na grootste van Rusland, gemeten naar de omvang van goederenoverslag.
Astrachan ligt op een relatief vlak plateau met een aantal kleine heuvels met een hoogte van 5 tot 15 meter. Het grootste deel van de stad ligt onder zeeniveau op een hoogte van ongeveer -21 meter (de oever van de Wolga bevindt zich op -26 meter, in de overstromingsperiode stijgt het peil tot -23 meter). Het landschap rond de stad bestaat uit zogenaamde grijze salie-woestijn, overstromingsgraslanden en toegajbossen (een soort ooibossen). Voorkomende grondsoorten zijn bruine bodems en alluviale grasbodems. De Wolgadelta is rijk aan vis- en andere diersoorten, die vanuit heel Rusland jagers en vissers trekken.

De stad ligt in een gebied met een scherp land- tot droog klimaat. In de winter valt soms neerslag in de vorm van regen of sneeuw, maar deze verdampt meestal weer snel. De regio staat bekend om de sterke oostenwinden, die zorgen voor droge en stoffige lucht in de zomer en relatief lage temperaturen in de winter. De winter begint gewoonlijk tussen 15 en 20 november en de zomer (die gewoonlijk wordt gezien als de periode met temperaturen boven de 15°C) in de eerste dagen van mei en duurt ongeveer 4,5 maanden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt +9,9°C. De gemiddelde jaarlijkse luchtvochtigheid bedraagt 69% en de gemiddelde windsnelheid 3,3 m/sec.

Google-panoramas:
goo.gl/maps/mKuiD6WrUW8NR66o6
goo.gl/maps/G6zBvtMB7ao8VaYH9
Nearby cities:
Coördinaten:   46°21'53"N   48°2'46"E
  •  364 km
  •  614 km
  •  804 km
  •  807 km
  •  809 km
  •  899 km
  •  1065 km
  •  1100 km
  •  1113 km
  •  1353 km