Палац кримських ханів (Бахчисарай)

Ukraine / Krym / Bakhchysaray / Бахчисарай / вул. Річкова
 палац, замок, парк, архітектура, історичне місце, спадщина, середньовіччя, скансен, цікаве місце, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en), популярне туристичне місце

www.hansaray.org.ua/u_index.html
Ханський палац у Бахчисараї (Хансарай) — родова резиденція династії Ґераїв — правителів Кримського ханства у 1532—1783 р. Центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Засновником Хансарая був Сахіб I Ґерай.
Бахчисарайський палац став національною святинею кримськотатарського народу. Хансарай — складний комплекс будівель найрізноманітнішого призначення. Серед головних об'єктів слід назвати Велика і Мала мечеті, будинок муфтія, ханський цвинтар із двома дюрбе (мавзолеями), будівлі офіційного призначення (Зала Дивану та ін.), житлові приміщення для ханів, почту, охорони, гарем, лазні, внутрішні дворики, фонтани (у тому числі «Фонтан Сліз»).

serg-klymenko.narod.ru/Other_World/Ukraine.Crimea.Bakhc...

Точна дата будівництва палацу невідома, та всі дослідники згодні у тому, що воно було завершене за правління Сахиб-гирей хана (був ханом в 1532-1550 рр.). Евлія Челебі повідомляє: «Сахиб-гирей хан поселився в цьому Бахчисараї в 1532 р». Площа, яку зараз займає палац, більше 4 га, але у минулому він займав набагато більшу територію - близько 20 га. До огорожі та західних воріт прилягали сади, що дали назву палацу і місту (у перекладі з кримськотатарської багче - сад, сарай - палац); за садами тягнувся палацовий луг, на якому паслися ханські коні. Мотив саду - одна з найхарактерніших особливостей мусульманської культури: вірші, рослинні орнаменти різьблення по каменю і розписів - все прагне подати сад як найчудовіше місце на землі, як якусь подобу рая: «сади, подібні до Іремських», тобто райських - найпоширеніше літературне порівняння. Легка «кіоскова» архітектура палацових споруд, відсутність монументальності в ханській резиденції не випадкові: навіть стіни, що розгороджують сад і інтер'єр, певною мірою умовні; їх задача - створити прохолоду літнього дня, та при цьому вони «впускають» сад через кольорові стекла вікон, через аркади і тераси. Найближчим джерелом надихання, зразком для наслідування служив кримським ханам і їх будівничим палац султанів у Стамбулі - Топкапі, спорудження якого почалося незабаром після завоювання Константинополя Мехметом II у 1453 р.
Міста поруч:
Координати:   44°44'52"N   33°52'55"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому