Палац графа Мордвинова (Ялта)

Ukraine / Krym / Yalta / Ялта / вул. Свердлова, 32
 палац, особняк / садиба, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1903 року, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

Палац графа Олександра Олександровича Мордвинова (молодшого).
При СРСР — лікувальний корпус Ялтинського військового санаторію ЛенВО МО СРСР, тут же знаходилося приймальне відділення.
Будівля входить в список об'єктів культурної спадщини АР Крим. Рішення Ялтинського міського виконавчого комітету від 24.01.1992 № 64.
Будувався палац з 1898 по 1903 роки для графа О. О. Мордвинова, нащадка Миколи Мордвинова, першого власника маєтку, який отримав землю від Катерини II в якості подарунка за бойові заслуги.

Архітектором палацу з 79 кімнат і площею понад дві тисячі квадратних метрів став Оскар Вегенер, який керував будівництвом палацу для Олександра III в Масандрі. Палац – хороший приклад італійського ренесансу, побудований з місцевого каменю.

Про те, що сім'я графа була бідна, свідчить велика кількість колон, карнизів, арок і балконів, широких сходів і фонтанів. на все це граф виділяв гроші з власного бюджету.

Після 1917 року палац був націоналізований. Спочатку там розташовувався госпіталь, а потім - санаторій для моряків. Під час Великої Вітчизняної війни приміщення палацу використовувалися німцями в якості складу боєприпасів, а після війни палац став Центральним військовим санаторієм Міністерства оборони СРСР. Після розвалу Союзу до 2010 року в санаторії відпочивали вже українські військовослужбовці.

Потім палац викупили приватні особи і його вирішено було продати за майже 7 мільйонів доларів за тодішнім курсом. Потім його ще два рази намагалися продати за більші суми грошей.
Міста поруч:
Координати:   44°30'14"N   34°10'21"E
Ця сторінка востаннє змінена 4 років тому