Suomenlinna (Krepost Sveaborg) (Helsinki)

Finland / Uusimaa / Helsinki
 historiallinen, linnoitus, näkymätön, UNESCO World Heritage Site (en)


www.youtube.com/watch?v=Ks0c06nsh-s
Krepost Sveaborg (Helsingin maa- ja merilinnoitus) on nimitys ensimmäisen maailmansodan aikaisille linnoituslaitteille Helsingin ympäristössä. Linnoitus oli osa laajempaa Pietari Suuren merilinnoitusta ja sen tehtävä oli suojata Suomenlahden sulkevan rannikkotykistön Suomen puoleisia asemia sekä Helsingin laivastotukikohtia Saksan maihinnousulta. Linnoituksen keskuspaikka oli Sveaborgin, suomalaisittain Viaporin linnoitus, joka tunnetaan nykyisin Suomenlinnana.
Viaporin merilinnoitus rakennettiin ruotsalaisten toimesta Helsingin edustalle 1740-luvulta alkaen. Merilinnoitukseen ja sen suojaamalle Kruunuvuorenselän ankkuripaikalle majoittui Ruotsin rannikkolaivasto. Suomen sodan aikana vuonna 1808 linnoitus siirtyi Venäjän haltuun. 1700-luvun linnoituksille tyypillinen bastionijärjestelmä jäi uusien ja tehokkaampien asejärjestelmien kehittymisen myötä vanhanaikaiseksi. Linnoitus laajeni 1800-luvun aikana lähisaarille sijoitettujen rannikkotykkipattereiden myötä. Viaporin linnoituksen laajeneminen huipentui ensimmäisen maailmansodan vuosina.

Sodan sytyttyä kesällä 1914 muodosti Saksa vahvan laivastonsa turvin vaarallisen uhan Suomenlahden pohjukassa sijaitsevalle Venäjän pääkaupungille Pietarille. Suomen suuriruhtinaskuntaa ryhdyttiin linnoittamaan kiireellä. Venäjällä pelättiin Saksan pyrkivän kohti Pietaria Suomen alueelle tehtävän maihinnousun avulla.

Vahvimmat sodan aikana Suomeen rakennetut linnoitteet sijoitettiin silloiseen Helsingin maalaiskuntaan ja Espooseen. Kaupungin ulkopuolelle korkeille paikoille ryhdyttiin rakentamaan Krepost Sveaborg -nimistä linnoitusta. Sen tehtävänä oli turvata sekä suuriruhtinaskunnan pääkaupunkia että etenkin Helsinkiin sijoitettua Venäjän Itämeren laivaston laivastotukikohtaa. Pääosa laivastosta oli sijoitettuna Tallinnaan, ja Helsingissä tukikohtaansa pitävien torpedoveneiden tehtävänä oli iskeä Tallinnaan mahdollisesti uhkaavan saksalaisen laivasto-osaston selustaan.

Ainoastaan linnoituksen hallinnollinen keskus sijaitsi Viaporin merilinnoituksessa. Varsinaiset puolustuslaitteet sijoitettiin laajaksi kehäksi Viaporin, Kruunuvuorenselän ankkuripaikan ja Katajanokalla sijaitsevan laivastoaseman ympärille. Mantereen puolelta laivastoasemaa kiersi kahdesta tai kolmesta rintamasta muodostuvat maarintama, ja meren puolelta kaupunkia kiersi rannikkotykistön pattereista koostuva meririntama.
Lähistöllä sijaitsevat kaupungit:
Koordinaatit:   60°8'35"N   24°59'41"E