Αρχαίο Ανακτόριο

Greece / Aitolia kai Akarnania / Vynitsa /
 αρχαιολογικός χώρος  Προσθήκη κατηγορίας
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Το αρχαίο Ανακτόριο βρίσκεται στο λόφο «Καστρί» στον όρμο του Αγίου Πέτρου στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στον σημερινό οικισμό της Νέας Καμαρίνας Βόνιτσας και είναι μία από τις τρεις σημαντικές αποικίες που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι στο Ακαρνανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη το Ανακτόριο ίδρυσε ο νόθος γιος του τυράννου Εχιάδη γύρω στα 630 π.Χ. Η θέση της πόλης ήταν ευνοϊκή για το εμπόριο και τη ναυτιλία και λιγότερο ίσως για την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Οι κάτοικοί της θα πρέπει να ασχολούνταν και με την αλιεία και την υλοτομία. Το Ανακτόριο κόβει νομίσματα από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Γνωστοί είναι οι κορινθιακοί στατήρες που φέρουν Πήγασο στον εμπροσθότυπο και κεφαλή Αθηνάς στον οπισθότυπο με κορινθιακό κράνος. Στον 4ο αι. π.Χ. συνεχίζει να κόβει νομίσματα του ίδιου τύπου και υποδιαιρέσεις αυτών. Στον 3ο – 2ο αι. π.Χ. έχουμε χάλκινα νομίσματα με κεφαλή Απόλλωνα δαφνοστεφανωμένη στην εμπρόσθια πλευρά και λύρα με την επιγραφή ΑΝΑΚΤΟΡΙΕΩΝ στην οπίσθια πλευρά.
Η ακρόπολη περικλείεται από ένα κυκλικό περίβολο στο λόφο Καστρί, ενώ δύο ακόμη μεγαλύτεροι περίβολοι φαίνεται ότι ανήκουν στην οχύρωση της πόλης. Η οχύρωση αυτή δεν διατηρείται σε αρκετό ύψος, εύκολα όμως διακρίνεται η πορεία της ενώ κατά διαστήματα ενισχύεται από πύργους. Από τις πύλες της η ανατολική και η δυτική αντίστοιχα, οδηγούσαν δια των νεκροταφείων της η πρώτη προς το Θύρρειο και η δεύτερη προς το Άκτιο. Στο εσωτερικό της οχύρωσης είναι ορατά πολλά από τα κτίρια της πόλης, ενώ διακρίνεται και η θέση της αγοράς, καθώς και ενός τουλάχιστον λιμανιού στον ορμίσκο του Αγίου Πέτρου.
Έξω από τα τείχη έχουν ερευνηθεί τμήματα του νεκροταφείου της με πληθώρα τάφων του 6ου αι. π.Χ. που περιείχαν ποικιλία ευρημάτων. Από τα νεκροταφεία του Ανακτορίου έχουν περισυλλεγεί πολλές ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες που φυλάσσονται στο Μουσείο Θυρρείου.
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°55'20"N   20°50'29"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 11 έτη πριν