Palatul brancovenesc de la Potlogi (Potlogi)

Romania / Dambovita / Potlogi
 palat, muzeu, medieval

www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-palat...
Construit de Constantin Brâncoveanu în 1698, pe locul unei curți boierești. Fațada orientata spre un eleșteu are o dubla loggie. Pe fațada opusa, spre curte, compoziția este dominata de foișorul cu scara exterioara, asemeni celui de la Mogoșoaia. Decorația palatului cuprindea motive florale de inspirație persana. În varianta de la Potlogi, ele sunt realizate în stuc. Principala caracteristica a acestui stil folosit la construirea Palatului de la Potlogi, este tratarea peisagistica elaborata ce cuprinde grădini si zone cu apa, centrate pe un palat a cărui simetrie interioara este încadrată de peisajul înconjurător. Exemple suplimentare ale acestui stil se întâlnesc în sculpturile si picturile murale, care sunt caracterizate de exaltare similara naturii, după cum e evidenta si în recurenta motivelor florale si vegetale.

casedeepoca.wordpress.com/2011/05/20/palatul-brancovene...
„Edificiul a fost distrus de o armata otomana la numai o decada si jumatate de la construirea sa, in 1714, ca parte a represaliilor padisahului pentru presupusa colaborare a voievodului cu Petru cel Mare al Rusei, ce avansase in zona prin tradarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. Palatul pentru următoarele două secole și jumătate, nu a mai fost refăcut ca în vremurile lui de glorie, având destinații de circumstanță, şi pâna la urmă lăsat în ruină”.

„Restaurarea, sau mai precis reconstructia, Palatului Potlogi a fost inceputa in 1955, in timpul regimului comunist, urmand indeaproape modelele brancovenesti dezvoltate in cursul restaurarii Palatului Mogosoaia, un alt important edificiu al acelei perioade, restaurat in anii 1920 de catre marele arhitect George Matei Cantacuzino. El al a contemplat de asemenea o ruina la Mogosoaia si a trebuit sa-si foloseasca copios imaginatia in procesul de restaurare, inspirandu-se mai ales din arhitectura manastirilor brancovenesti Vacaresti (distrusa la randul ei de dictatorul Ceausescu in anii 1980), Hurez, Starvopoleos si biserica Doamnei.”

„Felul cum arata astazi palatul este in mod evident bazat pe multe presupuneri, ramasite disparate, si, dupa cum am mai mentionat, imaginatie. Cu toate acestea reuseste sa transmita o buna impresie a cum aratau edificiile vremurilor lui Constantin Brancoveanu si originalitatea remarcabila a arhitecturii acestora.”

„Decoratia verandei si detaliile ei arhitecturale, vazute in imaginea de mai sus, sunt intr-o masura destul de mare o redare a celor intalnite la Palatul Mogosoaia, care la randul lor au fost design-ate de arhitectul GM Cantacuzino, inspirandu-se in principal, in acest caz, din arhitectura manastirilor Hurezi si Vacaresti.”
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°33'51"N   25°35'16"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 9 ani