Piata Traian (Timişoara)

Romania / Timis / Timisoara / Timişoara
 piaţă (publică)  Adaugă categorii

Actuala Piata Traian, numita in trecut Kossuth Ter si Hauptplatz, realizata dupa planurile Pietei Unirii, a gazduit targurile saptamanale si obisnuita piata zilnica a cartierului istoric Fabric. Pe locul monumentului existent si astazi, se spune ca a fost prima Biserica Ortodoxa Romana din cartier, dar in urma unei separari intre clericii romani si cei sarbi, ea a fost cedata celor din urma. Zilele de targ aduceau sute de cumparatori, iar vanzatorii nu erau doar timisoreni. Unii dintre ei veneau din Transilvania sau din Imperiul Otoman. Negustorii impanzeau piata si aveau oferte care de care mai tentante. Piata Traian era un important pol economic al zonei de Vest. "Toate lucrurile bune vin din Fabric", era expresia ce caracteriza aceasta zona in secolul XIX. Faina, porumbul, berea, tutunul, zaharul, produsele manufacturiere, toate erau fabricate aici. Datorita dezvoltarii economice localurile, cafenelele si hotelurile au cunoscut o crestere infloritoate. Localurile reprezentative pentru zona Pietei Traian erau "La ursul negru" si "Marocan", unde a cantat Luta Iovita. La inceputul secolului s-a ridicat Palatul Mercur, la initiativa unui epitrop al Bisericii Ortodoxe din cartier, care, in acest fel, a dorit sa sarbatoreasca hramul lacasului de cult. Datorita vechimii cladirilor din zona, majoritatea din secolul XVIII, si proiectelor care le-au stat la baza, piata a fost aleasa de studentii timisoreni la Facultatea de Arhitectura drept studiu de caz intr-un proiect de dezbateri.

Recent, Piata Traian "a fost renovata, dar nu a fost conceputa pentru a fi functionala. Pentru a fi refacuta, piata trebuie introdusa in cotidian", spune istoricul Ioan Hategan.

Dintre pietele "emblema" ale Timisoarei, Piata Traian este cea mai putin valorificata. Cladirile istorice, zidurile care stau sa se darame sunt "sprijinite" la parter de magazine nou deschise, cu geamuri termopan.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°45'27"N   21°14'59"E

Comentarii

Acest articol a fost modificat ultima dată acum 13 ani