Руїни лінолеумного заводу «Більшовик» (Одеса)

Ukraine / Odeska / Usatove / Одеса / Балтська дорога, 42

У 1898 році розпочало роботу підприємство по виробництву корків та лінолеуму, в 1911–1913 рр. підприємство було розширено і перетворено в корково-лінолеумний завод Вікандер і Ларсона. В цей же час до заводу проклали залізничну гілку уздовж Балтської дороги.

Станом на 1980 рік на основі переробки натурального коркової сировини завод випускав натуральний алкідний лінолеум, полівінілхлоридну плитку, вироби для закупорки пляшок, пресовані автотракторні прокладки, рятувальні круги і рятувальні жилети для морських судів, мастики, погонажні вироби, лінкрустів, термоізоляцію , пробкові крупи, ворсолін, оліфу та інші господарські товари народного споживання. Був єдиним підприємством в СРСР по випуску декеля для друкарень (еластичний прошарок в друкарських машинах, служить для перенесення фарби з друкованої форми на матеріал).

У 1990-х роках обсяги виробництва почали швидко скорочуватися, після зупинки виробництва в 1996 році почалося поступове руйнування заводу.

У 2004 році рішенням суду завод був визнаний банкрутом. Потім було затверджено мирову угоду, за якою право власності на цілісний майновий комплекс заводу перейшло до товариства з обмеженою відповідальністю «Еріда плюс».

У наступні роки територію заводу здавали в оренду для зйомки кінофільмів.

Станом на початок 2013 року підприємство не функціонувало, обладнання заводу було демонтовано і вивезено, а заводські корпуси були зруйновані.
Міста поруч:
Координати:   46°32'32"N   30°43'4"E
Ця сторінка востаннє змінена 4 років тому