Biserica Sf.Nicolae (Chilia Nouă)

Ukraine / Odeska / Kiliya / Chilia Nouă

Ctitoria domnitorului Moldovei, Vasile Lupu (conform pisaniei, sfintita la 10 Mai 1647). Azi mult modificata, biserica e semiingropata - asa cum se faceau toate lacasurile crestine in orasele aflate sub administratie otomana.
Biserica se afla la inceput in mijlocul orasului exterior (din afara cetatii), treptat (mai ales din sec.XIX) asezarea dezvoltandu-se la nord de ea.

După Nicolae Iorga, Vasile Lupu ar fi reconstruit defapt o veche biserica a cetatii Chilia, ridicata de Stefan cel Mare la 1482. Citam:
"Pe tarmul basarabean al bratului Chilia se afla ruinele vechii cetati bizantine , cucerita de Stefan cel Mare de la Munteni în anul 1465 si ocupata apoi de Turci în 1484. Se afla si azi aici biserica Sf. Nicolae înaltata de Stefan cel Mare cu arhitectul italian Ioan Provana si restaurata în timpul lui Vasile Lupu (1647 –1648)."

Aceasta afirmatie trebuie privita critic, pentru ca, daca Stefan cel Mare va fi ridicat o biserica la 1482, aceasta ar fi fost mai degraba in interiorul cetatii, si nu in suburbii.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°26'20"N   29°15'51"E

Comentarii

  • Este cea mai veche constructie pastrata in oras
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani