Jusupovin palatsi (Pietari)

Russia / Sankt Petersburg / Saint Petersburg / Pietari / naberezhnaya reki Moyki, 94
 palatsi, murder site (en), mansion / manor house / villa (en), listattu rakennus, 18th century construction (en), vahamuseo

ven. Юсуповский дворец (на Мойке)
Jusupovin palatsin ehkä hieman vaatimaton julkisivu kätkee sisäänsä yhden Pietarin loistokkaimmista aatelisresidensseistä. Palatsin vanhimmat osat ovat peräisin 1770-luvulta, mutta sitä on laajennettu ja muutettu useasti historiansa aikana. Nimensä palatsi on saanut Jusupovien ruhtinassuvun mukaan, jonka omistuksessa palatsi oli vuodesta 1830 aina vallankumoukseen saakka.

Jusupovin palatsi tunnetaan erityisesti Rasputinin murhan tapahtumapaikkana. Ruhtinas Feliks Jusupovin johtamat salaliittolaiset kutsuivat Rasputinin vierailulle palatsiin 17. joulukuuta 1916 (gregoriaanisen kalenterin mukaan 30. joulukuuta). Murhan yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mutta useiden kertomusten mukaan Rasputinille tarjottiin myrkytettyä ruokaa ja juomaa, jonka jälkeen häntä ammuttiin ja lopuksi heitettiin jokeen.

Jusupovin palatsi on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä. Sen loistokkuuden takia Pietarin kaupunki järjestää siellä usein vastaanottoja arvovieraiden kunniaksi.

Turistit voivat tutustua palatsiin päivittäin klo 11-17. Venäjänkielisiä opastettuja kierroksia järjestetään tasatunnein. Venäjää taitamattomat voivat tutustua palatsiin äänioppaan avulla. Äänioppaita on saatavissa useilla kielillä, myös suomeksi. Äänioppaan saa käyttöönsä 1000 ruplan panttimaksua vastaan, jonka saa takaisin, kun opas palautetaan kassalle.

Metro: Sadovaja / Sennaja / Spasskaja / Admiralteiskaja
Aukioloajat: päivittäin 11-17 (lippukassa aukeaa 10.45)
Lippujen hinnat: 500 ruplaa
Nettisivut yusupov-palace.ru (venäjäksi)
Lähistöllä sijaitsevat kaupungit:
Koordinaatit:   59°55'45"N   30°17'57"E
Tätä artikkelia on viimeksi muutettu 9 vuotta sitten