Gradina Zoologică (Călăraşi)

Romania / Calarasi / Călăraşi
 parc, zoo, loc interesant

Una dintre cele mai mari Gradini Zoologice din Romania, atat ca suprafata de teren pe care este amplasata, cat si ca numar de specii, dintre care cateva unice in tara. Singura gradina zoologica din Romania care reproduce jaguarul, tigrul siberian si strutul Emu, detinand specii unicat, cum ar fi hipopotamul si ursii de Alaska (grizzly).
Gradina Zoologica din Calarasi detine un numar impresionant de specii de animale, mamifere, pasari, pesti exotici, reptile exotice etc. Se pot admira diferite animale: lei, tigri siberieni, leoparzi, jaguari, hipopotami, ursi de Alaska, maimute pavian, cerbi (carpatin, lopatar), mufloni, lame, capre negre, ponei, lupi si vulpi, iepuri, veverite, chinchila, arici albi; o mare varietate de pasari, pelicani, lebede (alba si neagra), papagali, pauni, fazani, pupeze, rate si gaste salbatice, berze, cocosul de munte, struti (emu, african, nandu), pasari rapitoare (vultur, uliul, bufnita), pesti exotici, decorativi, piranha; reptile exotice, serpi (boa, piton), soparle, iguana, crocodilul de Nil, broaste testoase, tarantule.
Gradina a fost infiintata in 1980, la 1 iunie si si-a deschis portile sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care s-a inteles cu conducerea judeteana si a adus cateva specii de mamifere (salbatice si domestice), precum si o colectie de pasari exotice ce-i apartineau. In prezent, Gradina Zoologica este administrata de inginerul zootehnist Cristian Tatavura – directorul Gradinii Zoo, fiul celui care a pus bazele Gradinii Zoologice din Calarasi (Gheorghe Tatavura). Din anul 1990 la Gradina Zoologica din Calarasi sunt gazduite animale unicat in Romania, lucru care s-a datorat schimburilor de animale intre Gradina Zoologica din Calarasi si alte astfel de locatii din strainatate. In 10 ani s-au obtinut peste 60 de exemplare de tigrii siberieni si jaguari. O parte din acesti tigri au ajuns la Circul Globus unde au fost dresati si participa la spectacole.
Gradina Zoologica din Calarasi se poate mandri cu faptul ca in ultimii ani a reprodus peste 50 de tigrii siberieni, institutia reprezentand un spatiu ce asigura perpetuarea speciilor in captivitate – Pepiniera din Baragan: “Institutia noastra reprezinta o adevarata pepiniera pentru gradinile din tara. Tigrii siberieni de la Circul Globus sunt reprodusi la noi, lucru care ne face sa fim foarte mandri”, precizeaza Cristian Tatavura, directorul Gradinii Zoologice Calarasi. Gradina Zoo din Calarasi este o “exportatoare” pentru celelalte gradini zoologice din Romania. O pereche de animale unicat in tara il formeaza ursii de Alaska (grizzly), ce au peste 1,2 tone greutate si care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu, dupa 1990 ajungand la Calarasi. Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice Calarasi este “Aquaterrarium”, constructie realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Calarasi, a domnului primar Nicolae Dragu. Acvariul insumeaza o colectie de animale acvatice: pesti exotici, reptile exotice, serpi, crocodili. Reprezentantii EAZA au pus la dispozitia directorilor romani informatiile necesare pentru organizarea gradinilor pe care le au in administrare. Gradina Zoogica din Calarasi detine suficient spatiu cat sa ofere conditii optime animalelor, un lucru foarte important pe care asociatia europeana vrea sa il regaseasca la toate gradinile din Romania. In cadrul Primariei Municipiului Calarasi – in luna decembrie 2009, consilierii locali au aprobat un Proiect de hotarare prin care Primaria sa cofinanteze Proiectul “Gradina Botanica in incinta Zoo Calarasi”. Beneficiar al acestui proiect este Gradina Zoologica din Calarasi, in “ograda” careia se va construi Gradina Botanica.

easyguide-portal.com/ro/place/30
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°11'38"N   27°19'6"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 3 ani