Rijksdag - Zetel van de Duitse bondsdag. (Berlijn)

Germany / Berlin / Berlijn / Platz der Republik, 3
 parliament (en), regering, van historisch belang, interessante plaats, gebouw met historische waarde, 1894_construction (en), Renaissance Revival (architecture) (en)

Het Rijksdaggebouw (Duits: Reichstagsgebäude), is het huidige Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn. De naam wordt ook wel afgekort tot Rijksdag (Duits: Reichstag). Tot 1933 zetelde hier een voorganger van het huidige parlement (Bondsdag), de Rijksdag. Het gebouw was in 1894 voltooid. Het gebouw heeft de teloorgang van zowel het keizerrijk aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw meegemaakt, evenals de Weimarrepubliek en het Derde Rijk.

De Bondsdag (Duits: Bundestag) is de Duitse Tweede Kamer, en is opgericht in 1949. De Bondsdag wordt in principe om de vier jaar gekozen. De Bondsdag bestaat uit minimaal 598 afgevaardigden, waarvan er 299 direct in zogenaamde "Wahlkreise" (kiesdistricten) gekozen worden. Naast de Bondsdag bestaat er ook nog de Bondsraad, dit is de Duitse Eerste Kamer. In de Bondsraad zijn de deelstaatregeringen vertegenwoordigd.

nl.wikipedia.org/wiki/Bondsdag
Nearby cities:
Coördinaten:   52°31'6"N   13°22'33"E