Jevfimijevi Megváltó-kolostor (Суздаль)

Russia / Vladimir / Suzdal / Суздаль / ulitsa Lenina
 monostor, érdekes hely, UNESCO World Heritage Site (en), műemlék épület, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en)

A Jevfimijevi Megváltó-kolostor (Szpaszo-Jevfimiev-kolostor) az oroszországi Szuzdal legnagyobb építészeti együttese, a város északi részén, a Kamenka-folyó partján. 1352-ben alapították védelmi céllal, amikor a város megpróbált szembeszállni a Moszkvai Nagyfejedelemség növekvő hatalmával. Kezdetben Megváltó-kolostornak nevezték, a Jevfimiev nevet a kolostor első, utóbb szentté avatott apátjáról kapta. Épületei eredetileg fából készültek, ezek mára nem maradtak fenn. A ma is álló épületegyüttes III. Vaszilij, IV. Iván cárok és tehetős bojárok adományaiból épült a 16-17. században.

A kolostorerődöt magas kőfal veszi körül, magassága 7,5 – 8,5 m, szélessége mintegy 6 m. 12 nagy bástyája közül a déli bejáratot védő a legmagasabb, annak idején megfigyelő pontként is szolgált.

- Szpaszo-Preobrazsenszkij-székesegyház (Úr színeváltozása székesegyház), a kolostor központi épülete. A korai szuzdali templomok hagyományos stílusának mintájára épült 1594-ben. Hétkupolás, monumentális alkotás. Kiemelkedő értékei a 17. századi két híres kosztromai mester, Gurij Nyikityin és Szila Szavin freskói. A templom mellett temették el Dmitrij Pozsarszkij herceget, a lengyelektől Moszkvát 1612-ben visszafoglaló hadvezért.
- Harangtorony a 16. századból való, a 17. században galériával építették körbe.
- Blagovescsenszkaja-templom (Angyali üdvözlet templom) a kapu fölött, (16-17. század).
- Főpapi palota a mellette álló sátortetős Uszpenszkij-templommal, (16. század).
- Nyikolszkaja-templom az ispotály épületével (1669).
- Börtönépület. II. Katalin cárnő utasítására létesítették 1766-ban. Itt végezte életét a dekabrista felkelés egyik ismert személyisége, Fjodor Sahovszkoj. A létesítmény a szovjet időkben is működött, egy ideig itt tartották fogva Friedrich Paulus vezérezredest is, a Sztálingrádot ostromló német csapatok foglyul ejtett parancsnokát. Az épületben jelenleg a fegyverek történetét bemutató kiállítás látható.
- Szerzetesi cellák. Az épület földszintje a 17. századból, többi része a 19. századból való.
- Bástyák.
A szépen restaurált épületegyüttes jelenleg a helyi múzeum kezelésében áll, számos állandó kiállítás kapott benne otthont: Oroszországi naívfestők múzeuma, Dmitrij Pozsarszkij-múzeum, régi könyvek és ikonok kiállítása stb.

A Szpaszo-Jevfimiev-kolostor a Vlagyimir és Szuzdal Fehér Műemlékei részeként 1992-ben felvették UNESCO Világörökség listájára.

Google-panoram: goo.gl/maps/eCrpoK9GzXXM5fsm8
Közeli városok:
Koordináták:   56°25'59"N   40°26'22"E
This article was last modified 3 évvel ezelőtt